KAKO POSTATI EKSPERT ZA OPTIMIZACIJU WEB STRANICA? Ovo je 5 osnovnih koraka u karijeri SEO stručnjaka
Foto: Tim Edukacija

Digitalni marketing

KAKO POSTATI EKSPERT ZA OPTIMIZACIJU WEB STRANICA? Ovo je 5 osnovnih koraka u karijeri SEO stručnjaka

Edukacija -

Optimizacija sajtova je važna tema u marketingu. Gotovo svaki mali brend želi da se informiše o načinu praćenja trendova kako bi unapredio svoje sadržaje po najnovijim standardima optimizacije za pretraživače. Preduzetnici često nemaju vremena da se ovim bave sami, pa tu specijalisti za SEO stupaju na scenu.

Za kandidate koji bi želeli da konkurišu za poziciju u timu za optimizaciju sajtova veoma je važno da znaju šta bi bio opis njihovog posla, koja bi zaduženja imali i koja očekivanja moraju ispuniti.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pred vama je nekoliko odgovora, saveta i preporuka za resurse koji vam mogu pomoći da napredujete u svetu optimizacije za pretraživače.

Počnite od pretraživača

Da biste zaista razumeli kako pretraživači funkcionišu, za početak ih isprobajte, a potom zavirite u njihovu dokumentaciju. Neophodno je da steknete osnovno znanje o tome kako algoritmi tumače rezultate i šta je neophodno ispuniti kako bi se sajt na kome radite našao pri vrhu liste koju će korisnici videti prilikom pretrage.

Razvijte SEO strategiju

SEO je nekada bio jednokratni posao koji je bilo dovoljno uraditi samo jedanput. Očekivalo se da će ta intervencija funkcionisati na duge staze. Situacija se sada umnogome promenila, jer su pretraživači počeli da menjaju svoje algoritme, u skladu sa promenama u ponašanju korisnika. Zato je neophodno da imate dugoročni plan i strategiju. Drugim rečima, nije reč o ad hok akcijama koje ćete sprovoditi, nego o procesu iza koga možete da stanete u svakom trenutku, jer znate ka kom se cilju krećete.

Pratite trendove

Kao i u svakom poslu, i u svetu optimizacije postoje brendovi i stručnjaci koji se izdvajaju iz mnoštva drugih. Oni su ti koji izveštavaju o novim tendencijama, promenama na tržištu i inovacijama koje biste morali da pratite ako želite da se bavite tim poslom. Neki od boljih izvora znanja su Backlinko, Moz, ali i blogovi na sajtovima kompanija koje prodaju softvere za praćenje algoritama.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Potrudite se da napravite svoju listu izvora koju ćete stalno obnavljati i pratiti kako biste bili u toku sa novinama koje se odnose na vas i vašu strategiju.

Upoznajte se sa alatima

Postoje izuzetno korisni alati koji vam mogu pomoći u planiranju aktivnosti, ali i u uspostavljanju SEO inicijativa. Dva primera su Moz, koji je već spomenut, kao i SEMRush, ali tu su i mnoge druge opcije. Ovi alati ne samo što istražuju ključne reči i predlažu najbolje opcije, već pomažu i u implementaciji, kao i u korišćenju analiza. Tako se mnogo toga može naučiti samo kroz čitanje izveštaja, a isto važi i za korišćenje alata za automatizaciju delova procesa kroz koje ćete morati da prođete.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Počnite da eksperimentišete što pre

Kada imate u vidu da SEO nije jednokratni zadatak i da je neophodno stalno pratiti analitiku kako biste videli da li se vaši napori isplaćuju, tada je jasno da je uvek neophodno pojedine elemente posebno prilagođavati. Zato je, kako biste imali konkretne rezultate na osnovu kojih možete pristupati promeni budućih sadržaja i tehnika optimizacije, ključno da što pre otpočnete da eksperimentišete.

Naučite kako da počnete

Svaki senior je nekada pravio prve korake i učio kako da ispunjava osnovne zadatke u svom poslu. Zato je važno da počnete na pravi način i steknete znanja koja će biti stabilna osnova za vaš dalji rast i razvoj. Ne tražite prečice na kratkim kursevima od po nekoliko meseci, na kojima ćete samo zagrebati površinu. Važno je da započnete od osnova, ovladate teorijom i polako, uz pomoć mentora, pređete na praksu i steknete veštine koje ćete koristiti celog života. Učenje pod nadzorom mentora je danas lako sprovesti pomoću kurseva koji se mogu pohađati na daljinu u okviru šireg sistema onlajn školovanja. Fleksibilnost koju učenje na daljinu omogućava dozvoliće vam da još za vreme školovanja napravite prve korake u poslovnom svetu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Upišite obrazovni program i napravite ključni korak koji će vas odvesti do neslućenih rezultata.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track