ALEKSANDAR VUKOVIĆ (44) ZA KURIR: Ja sam Feniks, digao sam se iz mrtvih 3 puta! UGRADILI MU VEŠTAČKO SRCE PA MU OPERISALI DVE KILE
Foto: Kurir

podvig na Dedinju kakav na svetu nema

ALEKSANDAR VUKOVIĆ (44) ZA KURIR: Ja sam Feniks, digao sam se iz mrtvih 3 puta! UGRADILI MU VEŠTAČKO SRCE PA MU OPERISALI DVE KILE

Društvo -

Srpski doktori izveli su prvi u svetu čudo s pacijentom, kome su najpre ugradili veštačko srce, a potom mu i operisali dve kile. Aleksandar Vuković (44) iz Sombora, kome je srce radilo svega pet odsto, dobio je na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" veštačko srce i šansu za novi život do transplantacije i onog pravog. A potom je s tim istim veštačkim srcem legao na operacioni sto, gde su mu uklonjene dve ogromne preponske kile.

- Super se osećam iako će mi trebati vremena za oporavak. Prešao sam kilometar hodnikom bolnice, kao i 26 zadatih stepenica. Nemam reči zahvalnosti za sve na "Dedinju", od najvišeg do najnižeg, a posebno za doktoricu Draganu Košević, koja je moja boginja - rekao je za Kurir Aleksandar, koji je juče, posle mesec dana, otišao kući, zajedno sa suprugom, a ispratila ga je i medicinska sestra Ivana Košutić.

dr Saša Borović
foto: printskrin

Na čelu tima bio je kardiohirurg asist. dr Saša Borović, a operaciju kila, tzv. obostranu hernioplastiku, izveli su hirurzi iz KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Marko Kalezić i dr Dejan Stojakov.

- Do sada smo na "Dedinju" ugradili pet veštačkih srca, ali ono što je posebno u Aleksandrovom slučaju su i ogromne preponske kile, koje je nosio četiri-pet godina, a niko od hirurga nije se usudio da ih operiše zbog teške srčane slabosti. Aleksandru smo zamenili izuzetno slabo prirodno srce veštačkim i time obezbedili da mu organizam ima dovoljnu količinu krvi da funkcioniše, a kolege iz KBC "Dragiša Mišović" uradile su potom operaciju tih kila. To dosad u svetu nije rađeno, mi smo prvi - kazao je za Kurir dr Borović, pa dodao:

- Ovo je prvo poluvreme u Aleksandrovoj životnoj utakmici. Drugo poluvreme se završava transplantacijom ljudskog srca, koju sada može da čeka u punom i funkcionalnom kapacitetu.

Aleksandar Vukovi, Aleksandar Vuković
foto: Kurir

Aleksandrova životna bitka počela je još 2009, a sada se treći put digao iz pepela.

- Kod sebe uvek imam sliku Feniksa, to je moj zaštitni znak. Digao sam se iz pepela i mrtvih tri puta u životu. Te 2009. krenulo je strašno gušenje, srce mi je radilo 25%, pa sam operisan u Sremskoj Kamenici. Potom nisam imao nikakvih problema, čak mi je frakvencija srca skočila na 32, a 2015. sam došao i do 52% - ispričao nam je Aleksandar.

Ali tada mu je umrla baka, koja ga je i odgajila zajedno s dekom, što je teško podneo. Oca nije ni zapamtio jer je preminuo kad je bio mali, a majka od svega 23 godine ide dalje, podaruje mu sestru, koju voli najviše na svetu. U međuvremenu, 2017. pojavila se manja kila, kreće priprema za njenu operaciju, ali kardiolog mu saopštava da je jako loše, pun vode.

- Na "Dedinju" mi 2017. za nepun dan izbacuju više od 20 litara tečnosti, a posle nekoliko dana sa 105 kg spao sam na 70 kg i bukvalno oživeo, nije više bilo te vode. Sledeće godine radio sam ablaciju srca na "Dedinju" i bilo mi je bolje, sve do moje slave Svetog Nikole 2021, kad mi je bilo užasno, jedva sam disao - naveo je Aleksandar pa dodao:

- Odmah sam smešten na "Dedinje", srce mije radilo svega 5%, pa su mi veštačko ugradili 27. decembra. A dve nedelje potom i operisali dve kile. Sada spokojan idem kući.

Aleksandar Vukovi, Aleksandar Vuković
foto: Kurir

OTAC SAVA DOLAZI DA ME PRIČESTI

Aleksandar se pre dva dana, na Svetog Savu, čuo i sa svojim sveštenikom Savom iz Sombora, koji ga je krstio i venčao, i ako bog da da postane i otac, krstiće mu dete.

- Posle razgovora sa sveštenikom Savom ležao sam kao da sam kod kuće, miran, čiste savesti i duše. Doći će u subotu kod mene kući da me pričesti - rekao nam je Aleksandar.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track