ZBOG NEPLANSKE GRADNJE NA KOPAONIKU NEMA VODE, IZLIVA SE KANALIZACIJA: Problem neće biti rešen bar još dve godine
Kopaonik panorama, Foto: Shutterstock

MUKA

ZBOG NEPLANSKE GRADNJE NA KOPAONIKU NEMA VODE, IZLIVA SE KANALIZACIJA: Problem neće biti rešen bar još dve godine

Društvo -

Postojeći cevovod je izgrađen još '80-ih godina. U planu su izgradnja dva bazena i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, kaže Radomir Jaćović, direktor JKP "Raška"

Prekomerna neplanska gradnja na Kopaoniku dovela je do toga da prateća infrastruktura nije pratila takav stihijski razvoj turističkog kompleksa, pa je jedan od najvećih zimskih centara u Srbiji u jeku sezone ostao bez pijaće vode i izlila se kanalizacija! Mnogi turisti su zbog toga bili primorani da prevremeno napuste hotelski smeštaj i promene destinaciju za odmor.

Kopaonik gradnja
Kopaonik gradnjafoto: Damir Dervišagić

- Planirali smo da ostanemo na Kopu deset dana, međutim, posle tri dana smo morali da odemo jer nije bilo vode. Vodovodna mreža nije rađena tako da može da isprati ovoliki broj smeštajnih objekata. Sa kanalizacionom mrežom je isti slučaj. Na jednom mestu je došlo i do izlivanja kanalizacije i širenja neprijatnih mirisa iz septičkih jama - kaže sagovornik Kurira koji je s porodicom i prijateljima napustio srpsku planinu i otišao u Bugarsku da tamo završi zimski odmor.

A da problem na ovoj planini i te kako postoji, potvrđuje za Kurir i Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka Kopaonik.

Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka Kopaonik
Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka Kopaonikfoto: Printscreen

- Ekspanzija gradnje poslednjih 30 godina na Kopaoniku glavni je uzrok trenutnih problema na ovoj planini što se tiče vodosnabdevanja i kanalizacije. Investitori koji su dobijali građevinske dozvole tada očigledno nisu razmišljali da te novoizgrađene objekte treba da prati i infrastruktura, a i uglavnom su se oslanjali na lokalnu samoupravu da će ona rešiti taj problem, ali tada nije bilo dovoljno sredstava za ulaganje - kaže Milovanović.

- Uveliko se radi na tome da se pronađe dugoročno rešenje kojim će se rešiti svi problemi koji ometaju turiste i očekujemo da će i država i Vlada Republike Srbije pomoći u realizaciji svih projekata.

Prema njegovim rečima, nadležni se nadaju da će od ove godine početi realizacija planova za rešavanje ovih većih problema.

- Sama gradnja na Kopaoniku je definisana prostornim planom i ona donosi povećavanje standarda, a njena obustava na neko vreme nije idealno rešenje za rešavanje problema. Ljudi su svesni toga da je pored finansija potrebno i određeno vreme za rešavanje, i to nije izvodljivo preko noći.

I Radomir Jaćović, direktor JKP "Raška", objasnio je za Kurir da problem u vodosnabdevanju i kanalizaciji postoji i da je vodovodna mreža najopterećenija u jeku sezone zbog ogromnog broja turista i maksimalne popunjenosti smeštajnih kapaciteta.

Papreno

Tri pića 1.000 dinara

Na društvenim mrežama se svakodnevno pojavljuju fotografije računa pića iz ugostiteljskih objekata, pa maltene svuda tri pića u proseku koštaju 1.000 dinara. Na primer, kuvano vino je oko 300 dinara, kapućino i espreso idu čak do 280 dinara.

- Preko 30.000 turista je smešteno u objektima na ovoj planini. Svesni toga da problem postoji dugo, radili smo na pronalasku dugoročnog rešenja rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže i došlo je do toga da se planirani projekat privodi kraju. Od 2011. se počelo s rešavanjem problema, a onda se stalo. Zatim je 2018. nastavljeno posle duže pauze, da bi onda nastupila pandemija i sve je ponovo stalo - kaže Jaćović.

Radomir Jaćović, direktor JKP 'Raška'
Radomir Jaćović, direktor JKP "Raška"foto: Printscreen

- Trenutno se projekat za rešavanje vodosnabdevanja nalazi na odobrenju u Kancelariji za javna ulaganja i nadamo se da će već ove godine početi realizacija čiji je rok za primenu planiran za dve godine.

On navodi da projekat obuhvata izgradnju potpuno novog cevovoda od fabrike prerade otpadnih voda na Kopaoniku do bazena na Jarmu. - Postojeći cevovod je izgrađen još '80-ih godina. U planu je izgradnja i dva bazena u centru i kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže. U toku je i pravljenje projekata što se tiče kanalizacione mreže, koja je takođe u našoj nadležnosti.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track