POTRESNA ISPOVEST UČENICE Direktorka škole mi držala ruku na vrelom radijatoru, kad sam htela da se otrgnem, stisnula je još jače!
Mirjana Sekulić, Foto: Kurir, Shutterstock

STRAŠNO!

POTRESNA ISPOVEST UČENICE Direktorka škole mi držala ruku na vrelom radijatoru, kad sam htela da se otrgnem, stisnula je još jače!

Društvo -

Devojčica koja ide u OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu otkriva za Kurir sve strahote i traume koje ima nakon incidenta s direktorkom Mirjanom Sekulić

Grupa roditelja đaka iz OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu pre 10 dana je za Kurir ispričala da im se deca smrzavaju na nastavi, da zbog slabog grejanja u učionici sede u jaknama i često nemaju fizičko jer je sala hladna.

U decembru je, zbog pobune jedne majke (ime i prezime poznato redakciji), direktorka škole Mirjana Sekulić njenoj ćerki držala ruku na vrelom, prethodno ugrejanom radijatoru dok nije počela da je peče.

Devojčica koja je bila žrtva direktorke Mirjane Sekulić za Kurir je ispričala sve o incidentu, ali i kako se tada osećala. Identitet učenice je poznat redakciji, a ona je za naš list govorila u prisustvu majke i uz njeno odobrenje.

Priču je počela tako što je rekla da je bila na času matematike kada je odjednom direktorka ušla u učionicu.

Osnovna škola Đura Jakšić u Perlezu
foto: Privatna Arhiva

- Pipala je radijatore i pričala kako su oni topli i kako moja mama ne treba da širi laži u grupi. Onda je rekla da svi ustanemo. Nekoliko nas je pipnulo radijatore i seli smo. Onda je prozvala mene, rekla da dođem i držim ruku na radijatoru pet minuta. Moju ruku preklopila je svojom da bih držala radijator pet minuta, kako je naredila. Držala sam ruku koliko sam mogla, počela je da me peče posle minut. Htela sam da izvučem ruku, ali nisam uspela jer ju je ona stisnula. Iz drugog pokušaja sam jače povukla ruku i uspela da se otrgnem. Počela je da priča da može moju mamu da prijavi policiji. Osećala sam se uplašeno i postiđeno - rekla je devojčica i dodala da je, na dan kad je bila u policiji da da iskaz, direktorka pozivala njene drugare, dvoje po dvoje, u svoj kabinet.

Osnovna škola Đura Jakšić u Perlezu
foto: Privatna Arhiva

- Rekla je da je moja mama nju prijavila policiji i tamo rekla da mi je ruka ispečena i u zavojima. Htela je da ih zbuni. Moji drugari su znali da to nije istina i rekli su kako je bilo. Zvala je i roditelje drugara da potpišu sve što su rekli. Javila sam mami šta se dešava. Ona je zvala inspekciju, i direktorku su zvali da prestane da zove drugare na razgovor jer to ne sme da radi bez prisustva roditelja. Tad je prestala da nas zove - ispričala je devojčica za Kurir.

Ovu priču je za naš list potvrdila i njena mama, objasnivši kako je sve počelo i šta je usledilo.

Direktorka ćuti

Spekuliše o smeni

Direktorka Mirjana Sekulić juče nije odgovarala na naše pozive i poruke. Nakon tekstova u Kuriri o školi u Perlezu, u slučaj su se uključili Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, koji ispituju njen rad. Nakon toga je, kako nezvanično saznajemo, u Perlezu počelo da se spekuliše da bi Sekulićeva mogla da bude smenjena sa mesta direktora i u školi ostane samo kao nastavnica.

- Ćerka mi je došla kući i rekla da se smrzla jer u školi nema grejanja, da su sedeli u jaknama, a da fizičko rade u trenerkama ili odeći u kojoj dođu na nastavu. U Vajber grupi pitala sam zbog čega je to tako. Direktorka me je zvala da dođem. Kako nisam došla, ona je sutradan ušla na čas matematike i prozvala moju ćerku. Prethodno je dobro ugrejala školu. Uzela je ruku mog deteta i stavila na vreo radijator. Držala joj je ruku dok nije počela da je peče. Probala je da otrgne šaku od bola, a ona joj nije dala. Pitala je zašto laže da su radijatori hladni, a moje dete je reklo da su u tom trenutku radijatori topli - govori ogorčena majka, koja je sa detetom dala iskaz policiji, a u taj dokument imali smo uvid.

- Osim mog deteta, i druga deca, svedoci tog događaja, dala su izjave u policiji i potvrdila incident. Nije mi jasno kako direktorka nije momentalno suspendovana, jer je očigledno da trenutno nije adekvatna osoba za rad sa decom. Zbog toga što nije odmah suspendovana, ona je pozivala decu na razgovor i govorila stvari koje nisu istina, pokušavajući da ih natera da lažu u policiji i govorila da će morati da pričaju pred policijom, time pokušavajući da ih uplaši - rekla je majka, koja je potom pozvala prosvetnu inspektorku da to zaustavi.

- Nakon nasilja koje je vršila nad mojim detetom, ona je zastrašivala i moje dete i drugu decu. Ona upravlja školom tako što za svako pitanje koje joj se ne sviđa privodi na razgovor, preslišava i nameće svoje stavove i manipuliše ljudima. Po pitanju njenih zloupotreba o kojima se priča, a za neke ima dosta dokaza, vidi se da direktorka upravlja 10 godina školom na bahat način, zastrašivanjem, samovoljom i zloupotrebom društvenog položaja. Istakla bih da je bitno da direktorka ne treba da ima kontakt sa decom, ali je to posao za nadležne organe koji će to da ustanove.

Šta smo otkrili i pisali

25. 1 - Direktorka Mirjana Sekulić u školi slavila svom sinu punoletstvo, dok su tetkice morale da konobarišu, na fotografijama se videlo da su stolovi bili puni alkoholnog pića i hrane, a igralo se i kolo u školi. Direktorka Mirjana Sekulić u svemu tome nije videla ništa sporno, jer je navodno školu davala svima za proslave i daće, dok su iz Ministarstva prosvete za Kurir rekli da se prostor škole može koristi samo u svrhu obrazovanja i vaspitanja.

28. 1 - Treće dete u porodici, kao i deca iz socijalno ugroženih kategorija imaju pravo na besplatne udžbenike, čiji trošak snose Grad Zrenjanin i država. Ipak, nekoliko roditelja za naš list tvrdilo je da besplatne udžbenike nikad nisu dobili, niti da su obavešteni da na to imaju pravo. Direktorka Sekulić rekla je za Kurir da nije dobila pritužbe zbog besplatnih udžbenika.

29. 1 - Roditelji đaka prijavili su da se na društvenim mrežama deli oglas za prodaju sitnih kolača koji su slikani u trpezariji škole, zbog čega sumnjaju da zaposleni školu koriste za razvijanje privatnog biznisa i da im to direktorka dopušta. Sekulićeva je tvrdila da nije upoznata sa tom aferom.

30. 1 - Budžetska inspekcija je u izveštajima iz 2012. i 2016. navela brojne nepravilnosti u finansijama OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu, a koje se tiču nabavke mazuta, užine, prevoza nastavnika, ličnog prevoza direktorke Sekulić, pa i računa za telefon. Na ovo Sekulićeva nije imala komentar.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track