15:52

OVO SU 3 KLJUČNE STAVKE U BORBI PROTIV KORONE! Lekari saglasni: Nedostatak OVOG vitamina POVEĆAVA ŠANSE ZA TRAGIČAN KRAJ

prevencija najvažnija

OVO SU 3 KLJUČNE STAVKE U BORBI PROTIV KORONE! Lekari saglasni: Nedostatak OVOG vitamina POVEĆAVA ŠANSE ZA TRAGIČAN KRAJ

Društvo -

Dr Ana Stojanović plumolog i profesor dr Borislav Kamenov, imunolog, istakli su da je jak imunitet ključna stavka u borbi protiv korona virusa.

- Pluća su šuma koja šisti i prečišćava vazduh, a takođe zaustavljaju i infektivne čestice. Ovoga puta je u pitanju korona virus, o kome se danas i dalje spekuliše. Ono što je karakteristično je da se protein za koji se vezuje virus postoji i na srcu i na crevima. Kaže se da su stariji podložniji, ali i da žene slabije reaguju na koronu, da li je to zbog estrogena, jer znamo da žene imaju i taj treći hormon i dalje se ne zna - kaže plumolog Stojanović u jutarnjem programu Kurir televizije.

dr Borisla Kamenov, dr Ana Stojanović
foto: Kurir televizija

Dr Brorislav Kamenov, imunolog, istakao je da je vitamin D veoma važan za borbu protiv korone.

- Mi vitamin D dobijamo preko sunca. On je važan u prevenciji svih autoimunih bolesti. Doze kada je u pitanju kovid moraju da budu mnogo veće - kaže dr Kamenov.

Izraelci su analizirali one pacijente kojima su pratili vitamin D i otkrili su da se 14 puta više šanse od stradanja od korone imaju oni koji su u deficitu sa vitaminom D.

- U toku zime treba da se vrši supstitucija vitamina D. Ljudi kojima smeta hrana, kao što je mleko i hleb moraju da prestanu to da unose, jer koriste vitamin D u oslobađanju od otrova, a ne u čuvanju imunog sistema, što je veoma loše. Tu veoma važnu ulogu imaju i probiotici, koji popravljaju sluzokožu i popravljaju imunitet - kaže dr Kamenov.

Doktorka Stojanović navela je da postoje tri ključne tačke u borbi protiv korone.

dr Borisla Kamenov, dr Ana Stojanović
foto: Kurir televizija

- Vitamin D se redovno propisuje pacijentima. Rekla bih da su tri ključne tačke u suzbijanju ove bolesti. Prva je mera higijene, potom vakcinacija, koja stvari imuni odgovor i treća stvar je ishrana. Ta mediteranska, raznovrsna ishrana bogata vitaminima - kaže dr Ana Stojanović.

Profoseor Kamenov je dodao da vitamin D popravlja i imunitet koji dobijemo vakcinom.

- On je integralni deo sagledavanja. najbolji rezultati su na nivou prevencije. Mi možemo i hranom da unosimo vitamin D, ali neko ko je u deficitu mora da uzima vitamin D - kaže dr Kamenov.

Definitivno priča o zaštit postoji, navodi doktorka, koja je istakla da je vakcinacija baza za borbu i odgovor protiv virusa.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:27

Doktor šokirao sa kakvim posledicama DOLAZE DEVOJČICE koje majke vode na nadogradnju noktiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track