Diković i Kijenuk za unapređenje saradnje
Foto: Vojska Srbije

Diković i Kijenuk za unapređenje saradnje

Društvo -
Kao oblasti od zajedničkog interesa prepoznati su razvoj verske i pravne službe, vojnomedicinska i vojnoekonomska saradnja i zajednička obuka i usavršavanje

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, koji boravi u poseti Poljskoj, i njegov kolega general Mječeslav Kijenuk saglasili su se o neophodnosti unapređenje bilateralne vojne saradnje, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Dvojica generala, tokomo jučerašnjeg susreta "saglasili su se da je potrebno unaprediti bilateralnu vojnu saradnju koja je prethodnih godina bila u stagnaciji".

Kao oblasti od zajedničkog interesa prepoznati su razvoj verske i pravne službe, vojnomedicinska i vojnoekonomska saradnja i zajednička obuka i usavršavanje.

Tu spada i "razmena iskustava iz učešća u multinacionalnim operacijama, kao i iskustava Poljske iz angažovanja u borbenim grupama Evropske unije".

Dikovićeva poseta Poljskoj, koja je zvanično počela juče i razgovori sa kolegom je "prvi bilateralni susret na najvišem vojnom nivou nakon dužeg niza godina", podsetila je Vojska Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije će danas razgovarati i sa ministrom narodne odbrane Poljske Tomašem Simonjakom, objavljeno je na internet stranici Vojske Srbije.

Delegacija Vojske Srbije, koju predvodi Diković, posetila je 17. vjelkopolsku brigadu i Centar za obuku kopnene vojske, a planirano je da danas poseti Vojnotehničku akademiju, Operativnu komandu oružanih snaga i Poljsku katedralu Poljske vojske.

Ministarstva odbrane dve države, polovinom maja, potpisala su u Beogradu Plan bilateralne vojne saradnje za 2012. godinu .

Dva ministarstva su prvi put potpisala taj dokument, koji će omogućiti kvalitetniju realizaciju aktivnosti u oblasti međunarodne vojne saradnje, saopšteno je 15. maja posle potpisivanja tog plana.

Vojske dve zemlje imaju potencijale za uspešnu saradnju "u oblasti vojnog prava, verske službe u oružanim snagama, pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama i vojne medicine".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track