HEROINA ZATRPANA SMEĆEM! Predsednik opštine Prijepolje obećao Kuriru: OČISTIĆEMO DEPONIJU OKO BISTE LEPE RADIĆ! (FOTO)
Heroina zatrpana smećem, nadležni obećali da će reagovati, Foto: Privatna Arhiva

BRUKA I SRAMOTA

HEROINA ZATRPANA SMEĆEM! Predsednik opštine Prijepolje obećao Kuriru: OČISTIĆEMO DEPONIJU OKO BISTE LEPE RADIĆ! (FOTO)

Društvo -

Svoj mladi život ova heroina dala je za našu slobodu, zar je ovo zaslužila?

Slika razbacanog smeća oko biste narodnog heroja Lepe Radić, partizanke koju su nemački okupatori obesili 11. februara 1943. godine kada je imala samo 17 godina, mnoge je razljutila. Nakon što je Kurir objavio tekst o ovom sramnom činu, prvi čovek Prijepolja obećao nam je da će se angažovati da se taj deo kompleksa "Boško Buha" na Jabuci očisti.

Svoj mladi život ova heroina dala je za našu slobodu. A današnje generacije su joj se odužile tako što su njen spomenik otpadom. Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje obećao je Kuriru da će nepravda vrlo brzo biti ispravljena!

Vladimir Babić
foto: Printscreen/Youtube/ Forum Info

Podsetimo, na Fejsbuku je pre nekoliko dana objavljena poražavajuća fotografija na kojoj se vidi prava deponija pokraj biste Lepe Radić.

Postavili su je ljudi koje je taj prizor povredio, a koji žele da očuvaju uspomenu na naše heroje.

Spomenik Lepoj Radic na Jabuci kod Prijepolja
foto: Facebook

Kurir je zato pokušao da apeluje na nadležne u Prijepolju da ovo ruglo od divlje deponije očiste, jer naši junaci ovakvo ophođenje nisu zaslužili!

Predsednik opštine Prijepolje za Kurir je rekao da je ta lokacija, iako nije u nadležnosti opštine, prošle godine čišćena tri puta. Objasnio je kako do problema tu dolazi.

- Narod je to mesto identifikovao kao mesto okupljanja, mnogo je tamo izletnika, turista koji sa sobom ne ponesu smeće, već ga tamo ostave. Na toj lokaciji je još par mini deponija. Prvi problem je što je to šetalište, livada, i nemamo pristup vozilima dotle. Takođe, nemamo ni nadležnost nad parcelom, ali obećavamo da ćemo dati nalog za vanredno održavanje da komunalno ode i iznese taj otpad čim se razlepša vreme. Moraće da se angažuje fizička snaga jer vozila tamo ne mogu prići - rekao je Babić i dodao da ne bi bilo loše da povreme akcije čišćenja naprave i meštani zajedno sa mesnom zajednicom "Jabuka".

On je takođe rekao da je cilj da se ovaj kompleks što pre proda i nađe vlasnika koji bi iskoristio njegove turističke kapacitete, ali i starao se o tim prostorima, pa i ograničio prostor bahatim sugrađanima. Kurir je takođe pokušao da stupi u kontakt sa Javnim komunalnim preduzećem "Lim" Prijepolje, ali nismo uspeli da ih dobijemo zbog neradnog dana.

Podsećanja radi, nemački okupatori Lepoj Radić su ponudili život ako otkrije ko su komunisti među zarobljenim narodom, ona im je odgovorila: "Ja nisam izdajnik svoga naroda. Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi!" Potom su je obesili, a nakon vešanja njeno telo je još četiri-pet dana visilo na drvetu.

Lepa Radic
foto: Milan Inđić, Djeca Heroji. „Dom štampe”

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track