SKRNAVLJENJE SPOMENIKA MILICI RAKIĆ SRAMOTA JE SVIH NAS! Vesić: Ne znam kakva adekvatna kazna treba da postoji za te neljude!
Foto: Nemanja Nikolić, printskrin

po treći put

SKRNAVLJENJE SPOMENIKA MILICI RAKIĆ SRAMOTA JE SVIH NAS! Vesić: Ne znam kakva adekvatna kazna treba da postoji za te neljude!

Društvo -

Vandali su je odvalili i bacili sa spomenika "Bili smo deca", posvećenog svim mališanima ubijenim u NATO agresiji

Bista malene Milice Rakić, koju su na noši ubile NATO bombe 1999, po treći put je oskrnavljena usred Beograda. Vandali su je odvalili i bacili sa spomenika "Bili smo deca", posvećenog svim mališanima ubijenim u agresiji Severnoatlantske alijanse.

Radnici "Zelenila Beograd" primetili su uveče da je sa spomenika, koji stoji nasred Tašmajdanskog parka kao simbol stradanja Srbije i njene dece pod NATO bombama, nestala biste malene Milice Rakić, koja je imala svega tri godine kada je ubijena 17. aprila te 1999. Na Tašu su ostala samo raširena krila od mermera.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

Nedugo potom bistu su pronašli u travi, deluje da nije oštećena, ali je, naravno, poslata stručnjacima za restauraciju, te se očekuje da sledeće nedelje opet bude na svom mestu.

Milica Rakić
foto: privatna arhiva

SPREMALA SE ZA SPAVANJE

Tog 17. aprila 1999. Dušica je svoju trogodišnju ćerku Milicu spremala za spavanje. Stavila ju je na nošu i otišla u sobu da joj razmesti krevet. NATO rakete tukle su po Batajnici, stradala je i kuća porodice Rakić. Slomljeno je staklo kupatila u kom je bila malena Milica, geleri su bili na sve strane, a devojčica je na mestu ostala mrtva.

"Zelenilo" je slučaj prijavilo policiji, a kako je Taš pokriven kamerama, neće biti teško naći vandale. MUP se ovim povodom nije oglašavao, a Telegraf je preneo nezvanična saznanja da su to učinila deca, rođena mnogo posle Miličine smrti.

Goran Vesić
foto: Zorana Jevtić

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, rekao je za Kurir da ne može da veruje da vandali treći put uništavaju bistu Milice Rakić u Tašmajdanskom parku.

- Kada smo je prošli put obnovili, zapitao sam se kakvi ljudi treba da budu pa da unište bilo koji spomenik, a posebno spomenik devojčici koja je ubijena u u NATO agresiji. Ali očigledno među nama imamo i takve neljude - naveo je Vesić.

On se nada da će se ubrzo saznati i ko je to učinio.

- Park je pokriven kamerama, pa se nadam da će ti vandali biti uhapšeni. Ne znam, zaista, kakva adekvatna kazna treba da postoji za te neljude koji su ovo uradili - rekao je Vesić i dodao da će bista ubrzo biti vraćena na svoje mesto.

ČINJENICE

- 9. januara 1996. rođena je Milica

- 17. aprila 1999. ubijena je u svojoj kući u Batajnici

- 2000. godine postavljen je spomenik na Tašmajdanu

- 3 puta do sada je skrnavljen

Kurir.rs/J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track