ŠOKANTNO OTKRIĆE: Pogledajte u kojim se sve domaćim pesmama veliča nasilje nad ženama! (VIDEO)
Nasilje nad ženama/Ilustracija, Foto: Profimedia

Niste ni razmišljali šta slušate

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Pogledajte u kojim se sve domaćim pesmama veliča nasilje nad ženama! (VIDEO)

Društvo -

Projekat je osmišljen kao montažna sekvenca domaćih, odnosno regionalnih (ex-yu) pesama koje u sebi sadrže motive fizičkog, seksualnog i/ili psihološkog nasilja nad ženama u partnerskim odnosima

Nasilje nad žena, nad decom, nad starima je nešto što se nikada ne bi smelo da dešava. Nikakvo nasilje! Ali svedoci smo da nije tako.

Stranice crne hronike su preplavljene strašnim vestima na ovu temu. I ne samo one... Zapravo, ponekad slušamo o tome, a da to i ne shvatamo.

Biljana Srbljanović, dramaturškinja i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti, ukazala je na, kako je naglasila, "fantastičan rad studentkinje Ane Ninković kod mentora prof. Aleksandra S. Jankovića", uz opasku - "ako išta danas pogledate, neka ovo bude to!"

- Projekat je osmišljen kao montažna sekvenca domaćih, odnosno regionalnih (ex-yu) pesama koje u sebi sadrže motive fizičkog, seksualnog i/ili psihološkog nasilja nad ženama u partnerskim odnosima - - navela je na svom Fejbuk profilu Biljana Srbljanović deo objašnjenja koje je napisala Ana Ninković i postavila link ka videu na Jutjub kanalu:

- Film je podeljen na dve logičke celine: na žensku i mušku perspektivu. Romantizacija ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema muškarcu, relativizacija, a katkad i promocija muškog nasilja u porodično-partnerskom kontekstu centralni je motiv u odabranih trideset šest pesama srpskih, hrvatskih, bosanskih i slovenačkih izvođača, od kojih je najstarija objavljena 1981, a najmlađa 2020. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track