DAN MATERNJEG JEZIKA: Program "Vukov utuk" u Tršiću
Foto: Kurir/T.I.

sutra od podne

DAN MATERNJEG JEZIKA: Program "Vukov utuk" u Tršiću

Srbija -

Ispred spomen-kuće Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću sutra će, povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika u organizaciji Centra za kulturu "Vuk Karadžić" biti održan program "Vukov utuk".

U programu, od 12 časova, učestvuje Ogranak Vukove zadužbine lozničke Gimnazije "Vuk Karadžić", a ovogodišnje obeležavanje Dana maternjeg jezika u Tršiću biće u znaku 170 godina od izlaska iz štampe drugog dopunjenog izdanja "Srpskog rječnika" koji je Vuk Karadžić objavio u Beču 1852. godine.

Tršić, Dan maternjeg jezika
foto: Kurir/T.I.

Dan maternjeg jezika u svetu se obeležava svakog 21. februara od 2000. godine, posle inicijative Bangladeša kao sećanje na studente koji su ubijeni u Daki 1951. zbog borbe za svoj maternji jezik. Unesko promovisanjem ove ideje iskazuje verovanje u značaj kulturne i jezičke raznolikosti za održiva društva, a rad na očuvanju kultura i jezika neguje toleranciju i poštovanje drugih.

Dan maternjeg jezika obeležava se u Tršiću više od decenije u dvorištu Vukove spomen-kuće u organizaciji Grada Loznice, Centra za kulturu i Ogranka Vukove zadužbine Gimnazije "Vuk Karadžić" u Loznici.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track