POLETELI SU S POGREŠNE TAČKE NA PISTI?! Stručnjak za Kurir: Evo ko je kriv za to što avion nije umalo pao NA AUTO-PUT u Beogradu
Petar Vojinović, Foto: Kurir

OBJASNIO

POLETELI SU S POGREŠNE TAČKE NA PISTI?! Stručnjak za Kurir: Evo ko je kriv za to što avion nije umalo pao NA AUTO-PUT u Beogradu

Društvo -

Petar Vojinović, urednik portala Tnago six, kaže za Kurir da putnici u putničkoj kabini ništa nisu mogli da primete

Povodom informcija koje su se pojavile u medijima da su stjuardese plakale, a i da je nastala panika u kabini aviona "Flajdubajia", koji u petak oko 14 časova umalo nije pao na auto-pu u Beogradu, Petar Vojinović, urednik portala Tango six, rekao je za Kurir da putnici u putničkoj kabini ništa nisu primetili budući da je to poletanje tokom potrčavanja niz pistu i samog odlepljivanja iz putničkog ugla bilo isto kao i svako drugo.

auto-put, Beograd, avion
foto: Ana Paunković, Shutterstock

- Naravno veoma je mala verovatnoća da je bilo ko od putnika mogao da primeti značajnu razliku u visini odlepljivanja od piste tako da možemo konstatovati da niko nije u kabini osetio ništa neobično - kaže Vojinović i dodaje:

Petar Vojinović
foto: Kurir

- Posredi je najverovatnije pilotska greška jer su poleteli s pogrešne tačke na pisti. Samo pokretanje aviona u određenoj poziciji na pisti unosi se u kompjuter i na osnovu njega se izračunavaju performanse poletanja, snage motora, konfiguracije krila. Ukoliko se svi ti parametri podese polećete regularno, a ako dođete negde na polovini onda imate sve te parametre prepolovljenje što može biti rizik ukoliko se desi nešto nepredviđeno kao što je, recimo, otkaz jednog, ili u jakom malom broju slučajeva, dva motora.

Prema njegovim rečima, što se tiče nesreća u Srbiji, a da su putnički avioni u pitanju, na sreću, nismo imali putničke nesreće još od putničkih aviona Srpske nacionalne aviokompanije, to jest još od 70-ih godina .

- Srbija i srpske aviokompanije imaju neverovatno dobru bezbednost letenja - istakao je Vojinović za Kurir.

Podsetimo, avion "Flajdubajia" koji je u petak poleteo sa piste Aerodroma "Nikola Tesla" delile su sekunde od velike tragedije jer se, kako su naveli mediji, letelica "odlepila" od piste suviše kasno.

- Ovaj avion je išao na let od 3.800 + km i trajanja skoro pet sati, pa se može pretpostaviti da je bio pun goriva i putnika. Logično je da mu je trebalo nešto duže vremena i to ide u prilog pretpostavci da su nameravali da polete sa kraja piste i da su tako proračunali. Međutim, kada su shvatili da su zakasnili, u kabini je nastala panika, stjuardese su počele da plaču, ali desilo se čudo i avion se iščupao - rekao je izvor Objektiva.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:43

STRUČNJAK OTKRIVA DETALJE: Evo šta je dovelo do stravične tragedije kod Malog Zvornika (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track