05:46

TITOVA JUGOSLAVIJA ZAMALO POSTALA ČLANICA NATO! Sve je krenulo od toga kad je Broz Staljinu rekao NE, 1948. godina bila KLJUČNA

postojale indicije

TITOVA JUGOSLAVIJA ZAMALO POSTALA ČLANICA NATO! Sve je krenulo od toga kad je Broz Staljinu rekao NE, 1948. godina bila KLJUČNA

Politika -

Ove godine navršava se 69 godina od kada su Jugoslavija, Grčka i Turska 28. februara 1953. godine, potpisali sporazum o političkoj, privrednoj i vojnoj saradnji. Ovaj sporazum je ostao u istoriji poznat kao Balkanski savez.

U javnosti je interesovanje za ovaj sporazum počelo negde 2003. godine kada je tadašnja državna zajednica Srbija i Crna Gora posle agresije 1999. počela intenzivno da se približava NATO.

Neke članice bivše SFRJ su ovaj sporazum koristile kao prilog u približavanju NATO paktu od kojih je Slovenija 2004 postala prva republika bivše SFRJ koja je postala punopravna članica severoatlanske alijanse.

I dan danas u javnosti lebdi jedno pitanje da li je Titova Jugoslavija bila članica NATO?

Na ova pitanja odgovor su dali nekadašnji diplomata Zoran Milivojević i Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta u našem listu.

kurir tv
foto: Kurir televizija

- Jugoslavija nikada formalno nije bila članica NATO. To je period posle raskida sa Sovjetskim savezom, kada su odnosi između Jugoslavije i Zapada išle uzlaznim nivoom, i u političkom i u vojnom i ekonomskom pitanju. To je možda bila prekretnica Jugoslavije. Taj period se može smatrati kao jedan period koji je više nastao zbog činjenice da je Staljinu tad rečeno ne. Jedna stvar mora da se zna, bilo je pokušaja i to je istina da je hteo Zapad to da iskoristi, pogotovo posle pada Berlinskog zida. Jugoslavija je tad bila najbliža Zapadu. Jugoslavija je imala ulogu tampon zone između istoka i zapada. Nisu postojale šanse da uđemo u NATO - rekao je Milivojević.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Postavlja se pitanje, zbog čega uošte postoje indicije da je Balkanski savez bio deo NATO pakta?

- Indicije su postojale, Tito je 1948. godine odlučio kada je bila planirana invazija na Jugoslaviju zajedno sa Kočom Popovićem, Vladimirom Velebitom da odu u Vašington. Potpisan je tad prvi sporazum. Jugoslavija je dobila tada veliku vojnu pomoć. Dobili smo jedno kompletno naoružanje. Zapad je tad shvatio suštinu i značaj Jugoslavije - rekao je Mlakar.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:45

Bajden: Ne želimo rat sa Rusijom, ali će SAD braniti svaki deo NATO teritorije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track