LAZAR IZ PRIZRENA JE U 15. VEKU STVORIO ČUDO OD TEHNOLOGIJE! Monaha sa Svete Gore ruski knez pozvao, jer je SAMO ON MOGAO OVO!
Foto: Wikipedia

zaboravljena istorija srbije

LAZAR IZ PRIZRENA JE U 15. VEKU STVORIO ČUDO OD TEHNOLOGIJE! Monaha sa Svete Gore ruski knez pozvao, jer je SAMO ON MOGAO OVO!

Društvo -

Mnogo je istorijskih nepoznanica u srpskoj istoriji, ali je još mnogo više podataka, činjenica i informacija koje smo zaboravili ili nismo imali gde da naučimo.

Jedna od takvih priča je i priča o jednom monahu po imenu Lazar koji je bio rodom iz Prizrena. Istorija ga pamti kao Lazara Crnorisca, Lazara Hilandarca ili jednostavno kao monaha Lazara časovničara.

Lazar Hilandarac
foto: Wikipedia

Ko čemu je bio poseban? Zato što je on bio prvi čovek koji je postavio i konstruisao veliki sat u Moskvi.

O ovom satu govori i sačuvana minijatura iz 16. veka. Na njoj je prikazan monah koji velikom knezu Vasiliju pokazuje brojčanik. Podaci nam kazuju da je ovaj časovnik radio je punih 217 godina, a onda zamenjen novim, koji je 1621. postavio engleski majstor, pak, nestao u velikom požaru Moskve 1736. godine. Sada se na Spaskoj kuli nalazi treći.

Na poziv Velikog moskovskog kneza Vasilija Dimitrijeviča, monah Lazar je 1404. godine konstruisao prvi javni sat u Rusiji i ugradio ga u kulu Crkve Sv. Spasa u moskovskom Kremlju. Ovo je bio heliocentrični sat.

Ovaj sat je imao samo jednu nepokretnu kazaljku, dok su se diskovi brojčanika sa ćiriličnim brojevima okretali. Prvi disk pokazivao je zemaljske časove, a ostali su pokazivali položaje planeta i Mesečeve mene.

U carskom Prizrenu, tada bogatom carskom gradu, pretpostavlja se da je naučio časovničarski zanat.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/ J. Ć

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track