Етика и технологија - тема ДИДС-а
Foto: Promo

Етика и технологија - тема ДИДС-а

Društvo -

Једна од најутицајнијих конференција посвећених интернету – ДИДС (Дан интернет домена Србије), ове године ће бити одржана 16. марта у хибридном формату. Циљ конференције је да, како слоган „Нови приоритети“ каже, размотри нове приоритете који ће окупирати пословну заједницу у предстојећем периоду, а један од таквих приоритета је усклађивање могућности које пружа технолошки развој са етичким, али и правним нормативима. Конференцију коју организује Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) могуће је пратити бесплатно, али је за приступ садржајима потребна регистрација која се обавља на сајту dids.rs.

Сажетак предавања Лазара Џамића, креативног и бренд стратега, сумира мотивацију овог тематског блока конференције, а то је да су изазови модерног бизниса све више етички, а све мање стручни. „Модерни маркетинг стручњаци се све више суочавају с питањем не да ли нешто могу да ураде, већ да ли треба,“ гласи теза Џамића, а управо технологија је омогућила бескрајне могућности чије коришћење може да буде етички спорно.

Развој модерне технологије почива на кôду, но, какве етичке димензије нечега као што је програмирање можемо разматрати? Игор Спасић, архитекта софтверских решења, који ће на ДИДС-у говори на тему „Етички кôд“, сматра да је данас, када постоји више програмабилних уређаја него људи на планети, неопходно постављати питања о вредностима кôда која нису искључиво економске природе. Подједнако је важно непрестано тражити одговоре на ова питања, вагати значај, утицај и домет кôда.

Тематски целину заокружиће предавање британског стручњака и тема која до сада није начињана на домаћим конференцијама и у медијском простору, а то је област регулисања управљања вештачком интелигенцијом и препознавањем емоција. Ендру Мекстеј (Andrew McStay), професор Дигиталног живота на Универзитету у Бангору у Великој Британији, говориће на тему „Етика вештачке интелигенције и препознавање емоција“. Питање препознавања емоција се налази под лупом креатора политика као никада до сада, и приоритетно се приступа његовом решавању у контексту правне заштите и заштите личних података. Мекстеј ће истражити актуелне процесе којим се етичке вредности претачу у практично управљање, при чему ће дати историјски контекст технологија, као и увид у ставове друштва, да би се даље осврнуо на кључне правне промене, и на етичке слабе тачке и могућа решења.

Више информација о темама и предавачима доступно је на сајту dids.rs где се обавља и регистрација за приступ садржајима конференције.

Овогодишњи ДИДС ће окупити стручњаке из међународних и домаћих компанија међу којима су Google, Smashing magazine, Bayer, Onet, Httpool, Bangor University, Direct Media и др, који ће поделити своје експертизе, увиде и закључке кроз предавања и дискусије, и размотрити које су то сфере пословања добиле нове димензије, форме и облике, како и колико се трансформисало оно што знамо као употребу интернета у пословању. ДИДС испитује који су се то Нови приоритети појавили у домену интернет пословања, али и какве се промене већ виде на хоризонту, промене које ће убрзо донети опет нове приоритете.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track