POTPISAN UGOVOR U MADRIDU, VOJSKA SRBIJE DOBIJA 2 NOVA AVIONA: Ovo su vrhunske letelice, imaju odlične rezultate (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

ERBAS

POTPISAN UGOVOR U MADRIDU, VOJSKA SRBIJE DOBIJA 2 NOVA AVIONA: Ovo su vrhunske letelice, imaju odlične rezultate (VIDEO)

Društvo -

U Madridu je potpisan ugovor o kupovini dva vojna transportna aviona CASA C-295 kompanije "Erbas". Avioni bi u Srbiju trebalo da stignu u krajem 2023. ili početkom 2024. godine

Ugovor su potpisali predstavnik Ministarstva odbrane pukovnik Aleksandar Cakić, predstavnik "Jugoimport SDPR-a" Miroslav Mijatović i predstavnici "Erbasa" Bernhard Brener i Joanis Papahristofilu.

Avioni bi u Srbiju trebalo da stignu krajem 2023. ili početkom 2024. godine, izjavio je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, koji je takođe u Madridu prisustvovao potpisivanju tog ugovora.

- Ovo su vrhunski avioni, jedni od najrasprostranjenijih na planeti, imaju odlične rezultate u upotrebi u najtežim mogućim uslovima - rekao je Miloradović.

Naveo je i da će ta dva "Erbasova" aviona značajno doprineti Vojsci Srbije u jačanju njenih sposobnosti, posebno u podršci u misijama u kojima je vojska angažovana.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je ugovor vredan 81 milion evra - oko 66 miliona evra za avione, a 15 miliona evra za robu i obuku srpskih pilota.

Inače, CASA C-295 je dvomotorni vojni transportni avion, koji se proizvodi u "Erbasovom" proizvodnom pogonu u Sevilji.

Ima širok spektar transportnih uloga, pa može da služi za prevoz vojnika, padobranaca, transport paleta, medicinski transport, kao i transport avionskih motora ili lakih vojnih vozila.

Taj avion se koristi u više od 25 zemalja sveta i do sada je proizvedeno oko 170 aviona.

Prvobitno je bio namenjen španskom vazduhoplovstvu, ali su ga kasnije koristile i mnoge druge vazduhoplovne snage u svetu.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track