ZAVRŠEN KLINIČKI CENTAR SRBIJE! Prve pacijente trebalo bi da primi sredinom marta! Uloženo više od 200 MILIONA EVRA
Foto: Printscreen

POSLE 40 GODINA

ZAVRŠEN KLINIČKI CENTAR SRBIJE! Prve pacijente trebalo bi da primi sredinom marta! Uloženo više od 200 MILIONA EVRA

Društvo -

Novi i rekonstruisani Klinički centar Srbije nakon 40 godina je završen. Ova zgrada, površine 87.000 kvadrata, sa 23 lifta i 12 spratova, ima više od 800 kreveta, 432 bolničke sobe i 30 operacionih sala sa najsavremenijom opremom. Više od 200 miliona evra, investirano je u građevinske radove i u opremu. U njoj se nalaziti novi Urgentni centar, laboratorije, angiosale, nuklearni centar i odeljenja za plastičnu hirurgiju, neurologiju, hematologiju, gastroenterologiju, ortopediju, kardiohirurgiju, kao i robotska sala... Imaće i 7 skenera, tri magnetne rezonance i brojne ordinacije. A tu su i veliki restoran za osoblje, prostor za odlaganje dečjih kolica, biblioteka, banka...

Svetsko, a naše

Na samom ulazu je prijemno-trijažni pult, a desno i levo nalaze se zone - zelena, žuta, narandžasta i crvena, u kojima će se pacijenti raspoređivati po hitnosti, piše Informer.

Dugački hodnici, dvokrevetne sobe sa monitorima, kupatilom, televizorom i ormarićima. Svaki sprat obojen je u različitu boju i svaka od njih predstavlja posebnu kliniku. Operacione sale su kao na filmu, a među njima i ona robotska, koju nema nijedna bolnica u regionu. U njoj će najsloženije intervencije obavljati hirurg pomoću robota. Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin kaže da se ovo čekalo decenijama i da je nova ustanova rame uz rame za najvećim svetskim centrima!

- Očekujemo da prvi pacijenti budu primljeni sredinom marta. Seli se ceo Urgentni centar, ali i neke klinike kao što su Klinika za kardiologiju, hematologiju, gastroenterologiju, Klinika za grudnu hirurgiju, takođe Klinika za plastičnu hirurgiju (deo za opekotine)...

Izgrađena garaža sa 639 mesta

U okviru novog Kliničkog centra Srbije na raspolaganju će biti i garaža sa 639 parking-mesta, koja se nalazi ispred Psihijatrijske klinike "Dr Laza Lazarević" i Ulice Koste Todorovića. Garaža ima ukupno šest nivoa. U podrumskoj etaži su 102 parking-mesta, 89 ih je u prizemlju, po 109 na prvom, drugom i trećem spratu i 121 mesto na krovnoj etaži. Za osobe sa invaliditetom predviđeno je 65 parking-mesta. U planu je da se izgrade još dve graže, a jedna od njih će se nalaziti na poljani u Deligradskoj ulici.

Sa ponosom mogu da kažem da će ovo biti jedinstvena zdravstvena ustanova na 87.000 kvadrata, sa dve etaže pod zemljom i 12 iznad zemlje. Imaćemo oko 300 kreveta u intenzivnoj nezi, 547 u jedinici poluintenzivnog lečenja, i 47 u dnevnoj bolnici. Naši pacijenti će imati poseban komfor koji do sada nije postojao. Svaki krevet ima svoju bocu za kiseonik, monitor na kojem zaposleni prate stanje bolesnika u svakom trenutku - priča dr Ašanin.

Na pitanje po čemu će se novi Urgentni centar razlikovati od starog dr Ašanin otkriva:

- Trijaža bolesnika radiće se na samom ulazu, gde se raspoređuju pacijenti po hitnosti. Imaće više mesta za preglede, više kreveta, neće biti gužvi. Neće više biti višesatnog čekanja u čekaonicama, već će svaki pacijent, u zavisnosti od stanja, za dva-tri sata rešavati svoj problem. Taj prijemni deo biće podeljen u više zona - zelena će biti sa ambulantama, u crvenoj će biti pet kreveta i tu će biti nepokretni pacijenti koji su životno ugroženi i koji se odmah oživljavaju. Sledi narandžasta, za takođe nepokretne bolesnike, ali koji nisu životno ugroženi, i tu ćemo imati šest kreveta. Poslednja je žuta zona, sa 12 kreveta, u koju idu pacijenti koji su u malo boljem stanju. Pored toga, imaćemo i 43 kreveta za pacijente čije stanje lekari moraju da prate dok čekaju analize.

Najsavremenija oprema

Prema rečima našeg sagovornika, otvaranjem novog KCS i robotika ulazi na velika vrata, pa će pacijenti imati na raspolaganju najsavremeniju opremu.

- U samom Urgentnom centru postojaće jedna magnetna rezonanca, koja do sada nije postajala, i još dve će biti u centru za radiologiju. Imaćemo ukupno šest skenera i 12 rendgena. Prvi put imaćemo robotsku operacionu salu, u kojoj će se obavljati delikatne hiruške, urološke intervencije, gde se maligno tkivo na najprecizniji način odvaja od zdravog tkiva. Operacija se obavlja brzo i, što je najbitnije, oporavak pacijenta je znatno kraći - objasnio je direktor KCS.

Kurir.rs/Informer

bonus video:

01:52

Počela akcija zasadi drvo u Surčinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja