JAVNOST OVO NIJE ZNALA: Naša poznata GLUMICA zamalo poginula u pozorištu, tog jutra desio se pravi pakao!
Foto: Promo

JAVNOST OVO NIJE ZNALA: Naša poznata GLUMICA zamalo poginula u pozorištu, tog jutra desio se pravi pakao!

Društvo -

Bilo je oko 3 časa i 50 minuta kada je vatrogasnoj jedinici prijavljen požar koji je zahvatio zgradu pozorišta u Vranju, vredan kulturni i istorijski spomenik, sagrađen pre skoro 130 godina. Vatra je zahvatila površinu od oko 500 kvadratnih metara, a na gašenju požara bilo je angažovano 40 vatrogasaca.

Zgrada vranjskog pozorišta „Bora Stanković“, koje je pod pokroviteljstvom grada Vranja i ima status javne ustanove, izgorela je tog kobnog jutra u podmetnutom požaru, jula 2012.godine. Požar je izbio u diskoteci "Paladijum” i odatle se proširio na krovnu konstrukciju pozorišta. Stari deo zgrade u kome su bila dva kluba, sala sa oko 400 mesta, scena sa opremom i podrum, od tog jutra više nisu postojali. Sreća je samo što u požaru nije povređena gostujuća glumica iz Valjeva koja je, pripremajući se za premijeru, tog dana spavala u pozorišnom apartmanu. Javnost tada nije ni bila upoznata da se u zgradi zatekla glumica Milica Trifunović zbog priprema premijere, ali ona je na vreme evakuisana, tako da nije bilo ljudskih žrtava.

02:43

Naša poznata GLUMICA zamalo poginula u pozorištu, tog jutra desio se pravi pakao!

Sve je bilo uništeno, ostali su pepeo i garež, a u euforiji posle ove nesreće, gradski oci Vranja obećavali su da će učiniti sve da se pozorište što pre obnovi. Ipak, feniks je iz pepela ponovo rođen intervencijom iz vrha države sedam godina kasnije.

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović dobro se seća kako je te nesrećne 2012. godine staro zdanje zgrade pozorišta skoro pa do temelja izgorelo. Započeta je obnova iste godine, ali 2017-2018. godine, kako ističe, najveću podršku rekonstrukciji pozorišta dao je lično predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i Ministarstvo kulture.

“Zahvaljujući izvanrednoj saradnji između lokalnog rukovodstva, odnosno gradonačelnika grada dr Slobodana Milenkovića, predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, napravljen je pravi put kojim je zapravo nastavljena rekonstrukcija pozorišta. Ishod toga bio je da smo u oktobru 2019. godine zvanično otvorili jedno od najlepših pozorišta u Srbiji”, kaže Jović.

Kako navodi zamenica gradonačelnika, ukupan iznos sredstava koji je izdvojen za rekonstrukciju zgrade pozorišta iznosio je oko 370 miliona dinara, od kojih je oko 170 miliona dinara izdvojeno iz budžeta Republike Srbije, a ostalo iz budžeta Grada Vranja.

“Od prve predstave koja je te večeri na otvaranju Borinih pozorišnih dana odigrana, pa evo do dana današnjeg, pravo je zadovoljstvo sedeti u publici”, kaže Jović.

Inače, zgradu pozorišta sagradio je 1892. vranjski trgovac Janča Jovanović Baldžija, a samo četiri godine kasnije 1896. godine u njoj je odigrana prva pozorišna predstava. Bio je to Njegošev "Gorski vijenac" u izvođenju omladine i građana iz Vranja, u režiji Radoja Domanovića, tadašnjeg profesora vranjske gimnazije.

VD direktora Nenad Jović ističe da su sa izgradnjom nove zgrade i sa postojanjem iste, vranjska publika i građani Vranja dobili zaista mnogo.

“Koliko nama građanima znači ova zgrada profesionalnog pozorišta govori podatak da smo prošle godine, na našem 41. Pozorišnom festivalu, obeležili 125 godina postojanja pozorišnog života u Vranju”, rekao je Jović.

Sa njim je saglasan i Bojan Jovanović, glumac i umetnički director, koji naglašava da je pozorište jedna od najvažnijih institucija kulture.

“Pozorište je ustanova stara 125 godina i to je ogroman vremenski period postojanja i kontinuiteta pozorišnog života u jednom gradu, u ovom slučaju Vranju. Važno je ne samo za nas glumce, kojima je zaista od primarnog značaja kao kuća u kojoj radimo i u kojoj stvaramo, i sećam se koliko smo svi bili ne u šoku nego van sebe kada je zgrada izgorela 2012. Godine. Sada kada smo dobili ovu novu zgradu, dobili smo dodatni motiv za rad i veliko je zadovoljstvo raditi u ovakvim uslovima, nešto što svaki glumac može samo da poželi”, kazao je glumac.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track