SRPSKI VOZAČI ŠESTI DAN ZAROBLJENI NA UKRAJINSKIM GRANICAMA: Porodice zabrinute, a vozači strahuju od OVOGA!
kamioni na ukrajinskoj granici, Foto: Privatna Arhiva

AGONIJA SE NASTAVLJA

SRPSKI VOZAČI ŠESTI DAN ZAROBLJENI NA UKRAJINSKIM GRANICAMA: Porodice zabrinute, a vozači strahuju od OVOGA!

Društvo -

Kamiondžije iz Srbije, ali i drugih zemalja, još ne mogu da uđu iz Ukrajine u Rumunije ili Poljsku

Vozači kamiona iz Srbije, ali i drugih zemalja, već šest dana su zarobljeni na graničnim prelazima između Ukrajine i Rumunije i Ukrajine i Poljske. Na prelazu Đakovo-Halmeu, koji razdvaja Ukrajinu i Rumuniju, nalazi se tridesetak srpskih kamiona, dok su na prelazu Jagodin između Ukrajine i Poljske četvorica naših vozača.

Porodice zabrinute

Vlade Belić (24), vozač iz Čačka, kaže za Kurir da su već šest dana njih četvorica zarobljena na ovom prelazu.

Vlade Belić
Vlade Belić foto: Privatna Arhiva

- Ovde smo ostali bukvalno bez novca, hrane i vode. Kolege su se nekako organizovale i jutros smo dobili hleb, vodu i novac. Zasad smo relativno obezbeđeni osnovnim potrepštinama, ali se bojimo - kaže Belić i dodaje:

- Skoro da su nam rezervoari prazni i ostali smo bez nafte. Iz kamiona ne smemo da izađemo. Na vezi smo sa Privrednom komorom Srbije i oni su nam jedina podrška.

kamioni na prelazu između Ukrajine i Poljske
kamioni na prelazu između Ukrajine i Poljskefoto: Privatna Arhiva

Porodice vozača su jako zabrinute za svoje najbliže, pa Čačanin Boban Belić, otac Vlade Belića, kaže za Kurir da je juče jedan njegov prijatelj, oženjen Ukrajinkom, prešao 70 kilometara kako bi im doneo vodu. - Znam da u Jagodnu nisu bezbedni, svi brinemo, sin noću ne sme da izađe iz kamiona ni do toaleta - kaže zabrinuti otac.

Carinici

I vozač Dragan Belošević iz Čačka, koji se nalazi na prelazu Đakovo-Halmeu kaže za Kurir da su vozačima koji se nalaze u ukrajinskom terminalu nosili hranu i vodu.

Privredna komora Srbije

Sto zarobljenih vozača

Privredna komora Srbije, Ambasada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova rade sve da pomognu vozačima kamiona sa srpskim tablicama koji su zarobljeni na graničnim prelazima Ukrajine sa Mađarskom, Rumunijom i Poljskom, rekao je juče direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović.

- Procene su da ima oko 100 zarobljenih kamiona iz Srbije u Ukrajini, od kojih je oko 50 na graničnim prelazima. U zavisnosti od prelaza, Ukrajinci ne propuštaju ni vozila koja prevoze robu iz ostalih zemalja, kao što je to slučaj sa kamionima sa srpskom robom na rumunskoj granici - rekao je Vesović za TV Prva.

- Tamo se nalazi šest srpskih kamiona i isto toliko vozača. Papiri su im odrađeni, pasoši overeni, ali im carinici ne dozvoljavaju da napuste granični prelaz - kaže Belošević, koji zajedno sa još 60 svojih kolega čeka da se izbavi iz Ukrajine:

kamioni
foto: Privatna Arhiva

- Zasad imamo hrane i vode, jer kod sebe još imamo novca da kupimo u seoskoj prodavnici. Međutim, i u Ukrajini se oseća nestašica svega, pa strahujemo da ne budemo opljačkani. Kada padne noć, svako od nas uđe u svoj kamion, zaključa se i čeka da svane jutro.

Kurir.rs/ A. K. - D. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja