KRVAVA SVADBA KOJA JE POKRENULA RAT U BIH Pred crkvom islamisti su 1. marta 1992. godine UBILI Nikolu, koji je tog dana ŽENIO SINA
Foto: Foto: Printscreen/ Youtube

niko nije odgovoarao

KRVAVA SVADBA KOJA JE POKRENULA RAT U BIH Pred crkvom islamisti su 1. marta 1992. godine UBILI Nikolu, koji je tog dana ŽENIO SINA

Društvo -

Svako pominjanje 1. marta u Bosni i Hercegovini Srbe podseća na dan kada je 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu ubijen srpski svat, Nikola Gardović, što se smatra i za početak tragičnog ratnog sukoba u BiH.

Srpski svatovi su se 1. marta 1992. godine okupili u sarajevskom naselju Alipašino polje, a domaćini Gardovići su na balkon svog stana, u skladu sa tradicionalnim srpskim običajima istakli zastavu, srpsku trobojku, međutim, već tada su među susedima primetili njihovu netrpeljivost i čuli neprimerne komentare.

Malo kasnije iz pešačke zone na Baščaršiji svatovima je prišao beli „golf“ u kojem su bila četvorica sarajevskih kriminalaca, a među njima ozloglašeni Ramiz Delalić-Ćelo. Oni su izašli iz vozila i pokušali barjaktarima da oduzmu srpske zastave.

Provokacije su eskalirale u porti crkve u Novom Sarajevu, jer su svatovi bili izloženi psovkama, pretnjama i povicima: „Šta ćete vi ovde? Nije ovo Srbija! Idite u Srbiju!“.

Došlo je do komešanja posle čega su dvojica mladića zapucala na svatove.

Na “krvavoj svadbi” ubijen je otac mladoženje Nikola Gardović, a pravoslavni sveštenik Radenko Mirović je ranjen. Ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile su i srpsku zastavu.

Protiv Nikolnog ubice, Ramiza Delalića Ćele, tek početkom 2006. godine Кantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je sudski proces, koji nikada nije okončan, jer je ovaj zločinac ubijen 2008. godine u Sarajevu.

Osim Delalića, koji je naknadno priznao da je ubio Gardovića, svedoci su kao napadače prepoznali i Suada Šabanovića iz Zvornika i Muhameda Švrakića iz Sarajeva, koji je sin osnivača zloglasnih "Zelenih beretki" Emina Švrakića.

Četvrti napadač bio je Taib Torlaković, koji je kao i Ćelo, nakon rata ubijen u mafijaškom obračunu u Sarajevu.

Delalić je odmah nakon početka ratnih sukoba u Sarajevu postao komandant Devete muslimanske brdske brigade Armije BiH, a od tadašnjeg predsednika takozvanog ratnog Predsedništva BiH Alije Izetbegovića "za zasluge" je na poklon dobio pištolj sa posvetom.

Kurir.rs/Srpska_istorija

Bonus video:

02:03

Bosanski novinar o stanju u BiH i pretnji ratom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja