BLIŽI NAM SE VASKRIŠNJI POST: Ko želi da posti ovaj NAJVEĆI i NAJSTROŽI post ove sedmice mora da uradi OVO!
Isus Hrist, Foto: PrintScreen

OBIČAJI

BLIŽI NAM SE VASKRIŠNJI POST: Ko želi da posti ovaj NAJVEĆI i NAJSTROŽI post ove sedmice mora da uradi OVO!

Društvo -

Pravoslavni vernici od 7. marta počinju veliki i najstroži post koji će trajati sve do Vaskrsa

Veliki ili Vaskršnji post je najznačajniji post za pravoslavne hrišćane i predstavlja pripremu za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs. Sveta četrdesetnica ili Časni post je mnogo stroži od Božićnog posta.

preobraženje, post, verovanja, Isus Hrist, praznik
foto: Printscreen

Sedmica pre Vaskrsa naziva se siropusna nedelja, a veliki post ove godine počinje 7. marta i traje sve do Vaskrsa koji ove godine obeležava 24. aprila. Međutim, za sve vernike koji žele da poste važno je pravilo siropusne nedelje.

Post
foto: Shutterstock

Siropusna nedelja se još naziva "sirna" ili "bela" nedelja, jer se tokom njenog trajanja ne jede meso, već samo mlečni proizvodi i jaja.

Ova sedmica predstavlja pripremu za Veliki post, jer tokom ovog perioda vernici koji poste izbacuju iz ishrane meso, ali iz jelovnika ne izbacuju takozvani "beli mrs". Na taj način se organizam polako priprema za period u kome se neće jesti namirnice životinjskog porekla, osim ribe.

Sem uzdražavanja od vrste i količine hrane, post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli i dela. Telesni post ne doprinosi duši ako nije u skladu sa nastojanjima da se čovek promeni, da suzbije svoje nagone i obuzda svoju volju i njene prohteve, ali treba da pojača molitvu, razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bližnjemu i da otvori dušu za praštanje i srce za pomoć drugima.

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se veruje da se u tim prvim danima posta u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti.

Vaskršnji post podrzumeva konzumiranje hrane pripremljene na vodi, a jedino je za vreme Cveti, Blagovesti i Lazareve subote dozvoljeno jesti ribu. U različitim krajevima Srbije u toku prve nedelje posta poštuju se različiti običaji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track