05:31

Rade Drobac i Dragoslav Rašeta o posledicama koje Srbija može da pretrpi zbog osude ruske agresije na Ukrajinu

usijanje!

NATO NEKA SE IZVINI ZA BOMBARDOVANJE! Diplomata oštar: Ti što sad osuđuju rusku agresiju su prvi kršili međunarodno pravo

Politika -

Na hitnoj sednici Ujedinjenih nacija (UN) izgalsana je rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Za je glasalo 141 država, protiv je bilo 5, a uzdržano 35. Srbija je glasala "za" i time se pridružila osudi napada na Ukrajinu.

To, međutim, ne znači da se uvode sankcije Moskvi, jer tekst rezolucije za koji je Srbija glasala, ne sadrži zahteve za sankcije. Analitičari ocenjuju da je ovo mudra odluka, ali se ne isključuje da može doći i do posledica. O pritiscima i političkim zamkama, kako ih je nazvao, govorio je i predsednik Aleksandar Vučić, a jedan od mogućih scenarija koji bi za Srbiju bio vrlo problematičan je mogućnost da se Rusija isključi iz Ujedinjenih nacija. Time bi se direktno ugrozila pozicija Srbije i naše južne pokrajine.

Kakve pritiske možemo da očekujemo? Kako na njih da odgovorimo? Da li je ugrožena Rezolucija 1244 ako bi se Rusija isključila iz UN?

Na sva ova pitanja odgovore su dali u emisiji Usijanje na Kurir televiziji diplomata i potpredsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Rade Drobac i istraživač organizacije Novi treći put Dragoslav Rašeta.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

PRATITE USIJANJE UŽIVO KLIKOM NA OVAJ LINK!

- Ova situacija nije nova za Srbiju, mi smo već duže suočeni sa raznim zamkama, ovo je možda drugačije jer postoji konkretan povod. Bio bih srećniji da smo se suzdržali, nadam se da nam Rusija neće zameriti. Mislim da je ovo bilo nepotrebno. Što se tiče isključenja Rusije iz UN, to je propaganda čista, ona je jedna od osnivača i ne može se doneti nikakva odluka koja bi imala mandatorno dejstvo. Čak i hipotetički gledano, to bi bio potpuni raspad. Mislim da je mudro što nismo uveli sankcije. Imamo situac iju da se u UN argumenti jedne strane glasno čuju, a drugi se ne uzimaju u obzir uopšte. Kršenje međunarodnog prava se desilo na Srbiji, NATO i Zapad nam duguje izvinjenje za bombardovanje, treba da nam vrate pokrajine i da ti koji sada osuđuju budu iskreni prema nama. Zato kažem da nismo trebali da se izjašnjavamo. Zapad da uradimo sve kako treba, neće nam vratiti Kosovo. Ti što osuđuju sad rusku agresiju su prvi kršili međunarodno pravo - rekao je Drobac.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Ovde imamo jednu tešku odluku, donetu na trezveni način. Diplomatski pregovori će se i dalje voditi, prvi korak naš je učinjen pametno. Mi ostajemo neutralni, balansiramo između naših interesa. Srbija će videti da li se okrenula na dobru stranu, to će nam biti jasno za par meseci. Ja mislim da koračamo ispravnom stranom. Pogrešno bi bilo da smo ostali uzdržani - kaže Rašeta.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

O pregovorima Rusije i Ukrajine...

- Rusija je jasno rekla da joj nije cilj uništavanje civila. U većoj opasnosti su oni u Donbasu koje granatiraju snage Ukrajine. Mislim da još uvek nije došlo za pregovore, Ukrajini drže leđa Amerika i NATO. Neće se u pregovorima doći do značajnih pomaka. Rusija neće tolerisati NATO na svojim granicama - kaže Drobac.

- Imali smo glasanje juče, svet je odlučio da je to međunarodni zločin. Granatira se cela Ukrajina vrlo nepreciznom municijom, videli smo kako deluje vojna intervencija Rusije. Svaki korak koliko god mali bio u pregovorima je korak napred. Rusija neće stati dok ne ostvari svoje ciljeve, a to je pad Kijeva i velikih gradova - rekao je Rašeta.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:59

RUSIJI I UKRAJINI PRSTI NA NUKLEARNOM OBARAČU! Strašna analiza stručnjaka: Nestaće svet, prvo ide SPALJIVANJE, UDAR PA RADIJACIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track