NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih i pacijenata na respiratorima
Foto: Covid19.rs, Shutterstock

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih i pacijenata na respiratorima

Društvo -

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.443​ građana od kojih je 1.641 novozaraženih.

Preminulo je 32 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 94 obolelih.

Korona, korona presek, presek stanja
foto: Covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 11.470 građana od kojih je 2.146 bilo novozaraženo. Preminulo je 30 pacijenata, a na respiratorima je bilo 103 obolelih.

Na današnji dan, pre dve godine tačno u 10 sati ministar zdravlja Zatibor Lončar na konferenciji za novinare saopštio je da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj korona virusa.

Kao nulti potvrđeni slučaj kovida 19 u Srbiji uzima se pacijent iz Bačke Topole koji je registrovan 6. marta 2020, a zapravo je nulti slučaj žena iz Lugana, Nišlijka poreklom, koja je iz Bergama avionom došla u Niš još 24. februara 2020, otkriva za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, tačno dve godine posle dolaska korone u Srbiju.

Prof. dr Tiodorović je govorio i o četvrtoj dozi vakcine i kome se ona preporučuje.

-Smatram da je potrebno već razmišljati o uvođenju četvrte doze i to baš za tu kategoriju stanovništva koja je najugroženija. Svakako, mi pratimo sve što se dešava u svetu i u ovom trenutku se niko nije opredelio za masovnu vakcinaciju četvrtom dozom, niti smatram da će toga biti. Ali, za ovu kategoriju stanovništva koje sam pomenuo, njima će četvrta doza biti potrebna jer se pokazalo da oni koji su vakcinisani ipak lakše podnose koronu i imaju manje šanse da dobiju tešku kliničku sliku i dospeju u intenzivnu negu.

Bonus video:

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track