ZORANA MIHAJLOVIĆ JASNA: Studentkinje nisu krive, PROFESORE PREDATORE S PRAVNOG treba suspendovati i krivično goniti!
Zorana Mihajlović, Foto: Beta Zoran Petrović

OŠTRO!

ZORANA MIHAJLOVIĆ JASNA: Studentkinje nisu krive, PROFESORE PREDATORE S PRAVNOG treba suspendovati i krivično goniti!

Društvo -

Država je izmenila Krivični zakonik, uvedena su nova krivična dela, između ostalih proganjanje i polno uznemiravanje - navela je Mihajlović

Neki profesori Pravnog fakulteta, sudeći po svedočenju studentkinja koje su govorile za Kurir zloupotrebljavaju svoj položaj i od njih traže seksualne usluge za ocene. Upravo ti pojedini profesori pravi su seksualni predatori, a jedna od najmračnijih tajni o kojoj je Kurir pisao jeste ta da oni imaju svoj "štek stan" u koji privode studentkinje da bi seksom zaradile ocenu.

Osim toga, oni polaznice fakulteta pozivaju na putovanja, ali i zaključavaju u amfiteatre.

Na pisanje Kurira o ovome reagovala je i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, ministarka energetike i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Ona je istakla da je apsolutno neprihvatljiv i za svaku osudu bilo koji oblik nasilja nad ženama i devojčicama - od fizičkog, psihološkog, pa do seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

- Očekujem da nadležne institucije ispitaju iznete navode i da počinioci snose posledice i preuzmu odgovornost za svoja nedela. Država je izmenila Krivični zakonik, uvedena su nova krivična dela, između ostalih proganjanje i polno uznemiravanje. Žrtve ovih krivičnih dela mogu, kada se osete spremne, prijaviti počinioca policiji. Takođe, studentkinje mogu podneti prijavu dekanu fakulteta koji će odlučiti o disciplinskoj odgovornosti, odnosno suspenziji profesora - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da svaki oblik nasilja nad ženama, bio on u okviru porodice ili na javnim mestima kao što su fakulteti umanjuje mogućnost žena da se obrazuju, rade, ostvaruju svoja prava i time se dodatno urušavaju temelji za unapređenje rodne ravnopravnosti.

škola, Studiranje, Pravni Fakultet, Univezitet
foto: Aleksandar Jovanović

- Stid, sramota i osećaj krivice odvraćaju žene od toga da prijave nasilje a ono što svaka žena i devojčica mora da zna jeste da je odgovornost za nasilje isključivo na nasilniku i da one ne mogu biti krive - zaključila je ona.

Podsećanja radi, svaki peti student u Srbiji doživeo je neki oblik seksualnog nasilja na fakultetu. Sudeći po svedočenjima naših sagovornica, Pravni prednjači po ovakvim radnjama, jer iako većina profesora na ovom fakultetu časno i stručno radi svoj posao, pojedinci zloupotrebljavaju položaj.

U specijalu posvećenom ovoj temi, Kurir će narednih dana razotkrivati neke mračne tajne pojedinih fakulteta i grozote koje su se tamo dešavale studentkinjama i studentima. Pandorinu kutiju otvaramo upravo dešavanjima na jednom od najozloglašenijih fakulteta - Pravnom, za koja mnogi u tim krugovima znaju, a o tome ćute.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video:

02:34

ZORANA MIHAJLOVIĆ U USIJANJU DANA: Rio Tinto je još 2002. dobio prava na istraživanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track