8. MART POD PAHULJAMA: Dame razgledale poklončiće na bazaru (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

Na šetalištu ispred Vukovog doma kulture

8. MART POD PAHULJAMA: Dame razgledale poklončiće na bazaru (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Na šetalištu ispred Vukovog doma kulture još danas traje dvodnevni Osmomartovski bazar koji je, kao i prethodnih godina, odlična prilika da se za Dan žena nađe odgovarajući poklon za majke, sestre, supruge, bake i ostale pripadnice nežnijeg pola.

Manifestaciju po deveti put organizuje Turistička organizacija grada Loznice (TOGL), a ko nije rešio čime će obradovati dragu osobu bazar može posetiti danas do 18 časova i rešiti bar taj problem.

Prema rečima Snežane Perić, direktorke TOGL, ovoga puta se odazvalo oko tridesetak izlagača, uglavnom iz lozničkog kraja, a od pozvanih gostiju stigli su oni iz Aleksandrovca dok je ostalima dolazak omelo loše vreme.

Loznica, osmomartovski bazar, bazar
foto: Kurir.rs/T. Ilić

- Pozivam sugrađane da pazare na našem etno-bazaru i time daju podršku ovim vrednim ženama koje su čuvari naše tradicije.

Ženama u Loznici je 8. mart važan i pozivam ih da budu aktivne u svim sferama života jer što budemo aktivnije i vidljivije veću su šanse da naše vizije za socijalno i ekonomsko osnaživanje žena budu što ostvarivije – rekla je ona.

Loznica, osmomartovski bazar, bazar
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Izlagači nude rukotvorine u skladu sa praznikom, najviše je cvetnih aranžmana, tu su i mirišljavi sapuni, sveće od sojinog voska, pletene stvari, kape, vunene čarape, keramičke posude, ali ima i meda i proizvoda od njega, domaćih sokova, likera i vina. Među onima koje da se pojave na bazaru nije omela Baba Marta i njeno prevrtljivo lice je i Vesna Đurđević iz Aleksandrovca.

- Gde god odemo izazovemo oduševljenje sa našim proizvodima pa smo hteli da dođemo i ovde. Radimo desetak godina i pravimo ove aranžmane, materijali su nam uglavnom iz prirode, koristimo sušenu kukuruzovinu, barsku trsku, lan koji sami sadimo, a raznobojne kuglice su od pamučnog konca. Želeli smo da budemo autentični i lepo je da nas svuda primete – rekla je ona.

Loznica, osmomartovski bazar, bazar
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Samo dva stepena iznad nule i pahulje koje su provejavale nisu uopšte smetale Ukrajinki Irini Marković koja je izložila svoje radove, pletene dečje pape, trake za glavu, kape i slično.

1 / 6 Foto: Kurir.rs/T. Ilić

- Od sedme godine se bavim ručnim radom. Prvo sam štrikala kape, a kada sam ostala trudna počela sam praviti igračke za decu. Imam ovde priveske u obliku srca, deteline i Sneška Belića koji odgovara ovom vremenu, koji mogu biti lepa dopuna još nekog poklona – rekla je uz osmeh i dodala da ‘’nije uopšte hladno’’.

Na bazaru za svakoga ima po nešto, a ko ne zna šta će za današnji poklon eto mesta gde će svakako naći nešto zanimljivo, lepo i originalno.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja