BRANKICA JANKOVIĆ: Pozivam studentkinje ŽRTVE SEKSUALNIH PREDATORA S PRAVNOG da nam se jave, zakon je NA NJIHOVOJ STRANI!
Brankica Janković, Foto: Privatna Arhiva

poverenica O SKANDALU NA FAKULTETU

BRANKICA JANKOVIĆ: Pozivam studentkinje ŽRTVE SEKSUALNIH PREDATORA S PRAVNOG da nam se jave, zakon je NA NJIHOVOJ STRANI!

Društvo -

Neophodno je osnažiti žrtve da prijave seksualno nasilje, rekla je Brankica Janković

Nakon što je Kurir svojim pisanjem o pojedinim profesorima sa Pravnog fakulteta u Beogradu koji navodno iznajmljuju stan u koji privode studentkinje da bi seksom zaradile ocenu, otvorena je Pandorina kutija, a reakcije se na ovo samo nižu.

Na pisanje Kurira reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je rekla da je svaka vest u kojoj se pojave informacije o seksualnom nasilju ili polnom uznemiravanju zabrinjavajuća i zahteva adekvatnu reakciju nadležnih organa.

- Zakonodavni okvir daje punu zaštitu dostojanstvu i fizičkom integritetu lica, ali neophodno je uspostaviti mnogo veći odnos poverenja između žrtve i nadležnih institucija i osnažiti žrtve da prijave. Takođe, visokoškolske ustanove trebalo bi pojedinačno da razviju i uspostave interne mehanizme za prijavu seksualnog uznemiravanja naročito nakon što je Beogradski univerzitet doneo Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, čija bi dosledna primena trebalo da doprinese poboljšanju situacije - rekla je ona.

Jankovićeva je dodala da inače naš zakonodavni okvir sasvim jasno zabranjuje različite oblike neželjenog ponašanja u sferi polne slobode, a pojedini oblici ovakvog ponašanja sankcionisani su Krivičnim zakonikom, počevši od polnog uznemiravanja pa do težih krivičnih dela kao što su podvođenje i obljuba zloupotrebom položaja.

- Takođe i Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje polno uznemiravanje koje može biti verbalno, neverbalno i fizičko, i koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica i zbog toga pozivam studenkinje/studente da nam se u takvim slučajevima obrate pritužbom - zaključila je ona.

Inače, istraživanje Viktimološkog društva pokazalo je da je svaki peti student u Srbiji doživeo neki oblik seksualnog nasilja na fakultetu. Sudeći po svedočenjima naših sagovornica, Pravni prednjači po ovakvim radnjama, jer iako većina profesora na ovom fakultetu časno i stručno radi svoj posao, pojedinci zloupotrebljavaju položaj.

Protest, Kosovo, Unesko, Pravni Fakultet
foto: Tanjug Oksana Toskić

Kurir će narednih dana u specijalu posvećenom ovoj temi razotkrivati neke mračne tajne pojedinih fakulteta i grozote koje su se tamo dešavale studentkinjama i studentima. Pandorinu kutiju otvaramo upravo dešavanjima na jednom od najozloglašenijih fakulteta - Pravnom, za koja mnogi u tim krugovima znaju, a o tome ćute.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track