MEJO KLINIKA IZ ROČESTERA NAJBOLJA NA SVETU Šta lekare i pacijente iz Srbije i bivše Juge VEŽE S NAJBOLJOM BOLNICOM PLANETE
Foto: Shutterstock

NA prestižnoj rang-listi

MEJO KLINIKA IZ ROČESTERA NAJBOLJA NA SVETU Šta lekare i pacijente iz Srbije i bivše Juge VEŽE S NAJBOLJOM BOLNICOM PLANETE

Društvo -

Mejo klinika iz Ročestera u SAD proglašena je najboljom bolnicom na svetu u 2022, po najnovijem rangiranju Njuzvika, a ova vest je značajna i za brojne lekare i pacijente iz Srbije i s prostora bivše Jugoslavije jer upravo po receptu i uz pomoć lekara iz najbolje klinike na planeti uče i naši doktori.

Njuzvikova svetska rang-lista najboljih 250 bolnica (ovaj put iz 27 država) stavila je čuvenu i prestižnu Mejo kliniku iz Ročestera na prvo mesto, a upravo prof. dr Ognjen Gajić, intezivista s Mejo klinike, rođeni Sarajlija, superadministrator je nama važne Vajber grupe CERTAIN ICU Support, osnovane pod pokroviteljstvom kancelarije SZO u Sarajevu na samom početku pandemije.

Ognjen Gajić
foto: privatna arhiva

U grupi od skoro 6.000 lekara s prostora bivše Jugoslavije i naših "preko", najistaknutiji doktori s Mejo klinike, kao i drugi vrsni stručnjaci, dele znanja, iskustva, savete i najnovije naučne studije o borbi s kovidom. Osim prof. Gajića s Mejo klinike tu su vrhunski stručnjaci Emir Festić, Dušica Babović Vuksanović, Amra Šakušić... CERTAIN ICU je zapravo edukativni program o lečenju u jedinicama intenzivne nege, koji je Mejo klinika sprovela u nekoliko desetina klinika širom sveta.

UČESTVOVALO 80.000 STRUČNJAKA

Svetska rang-lista Njuzvika, četvrta po redu, zasnovana je na tri izvora podataka - preporuke medicinskih stručnjaka, rezultati anketa pacijenata i medicinski KPI (Key Performance Indicator) u bolnicama.

Više od 80.000 medicinskih stručnjaka (lekara, menadžera bolnica, zdravstvenih radnika) u 27 zemalja pozvano je da učestvuje u onlajn anketi, uz molbu da preporuče bolnice u svojoj zemlji, kao i u drugim državama, s tim što ne mogu sopstvenog poslodavca/bolnicu.

Korišćeni su i javno dostupni podaci iz postojećih anketa pacijenata, koje obično sprovode osiguravajuće kompanije nakon hospitalizacije. Teme ankete su opšte zadovoljstvo bolnicom, preporuka bolnice i zadovoljstvo medicinskom negom. KPI u bolnicama su, na primer, podaci o kvalitetu lečenja, higijenskim merama i bezbednosti pacijenata, o broju pacijenata po lekaru i medicinskoj sestri, prikupljeni su iz različitih javnih izvora prikupljeni su za većinu zemalja. Bodovi su izračunati za svaku bolnicu u svakoj od tri kategorije i to tako preporuka kolega (50% nacionalna, 5% internacionalna), iskustvo pacijenata (15%), medicinski KPI (30%

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog s Medicinskog fakulteta u Beogradu i jedan od administratora ove Vajber grupe, ali i jedan od predavača CERTAIN programa za BiH i Crnu Goru, objašnjava za Kurir da je Njuzvikova rang-lista jedna od važnijih jer tu ozbiljni ljudi odlučuju po ozbiljnim kriterijumima.

Zoran Todorović
foto: Privatna Arhiva

- Mejo klinika je uvek u vrhu, a sada je prva. I zaista je odigrala jednu od ključnih uloga za vreme kovida. A i kada je sve krenulo u Kini, obratili su se Mejo klinici za pomoć. I sama ova Vajber grupa je značajna za lekare s naših prostora, doktori s Mejo klinke poreklom s naših prostora dele iskustva, znanja i najnovija naučna dostignuća s hiljadama lekara koji širom bivše Jugoslavije leče pacijente od kovida - objašnjava za Kurir prof. Todorović.

Profesor dodaje da mu je čast što je CERTAIN ICU u programu Mejo klinike.

- CERTAIN program je najbolje što mogu da ponude za ljude koji rade u jedinici intenzivnog lečenja, to je vrhunska edukacija, dokazano dobra i maksimalno efikasna. Banjaluka je prva s ovih prostora prošla tu edukaciju pre nekoliko godina i kako je i pokazano u objavljenom naučnom radu, u kliničkom centru je pala smrtnost i poboljšan kvalitet lečenja - ističe prof. Todorović.

PRVIH 20 BOLNICA U SVETU

1. Mayo Clinic - Rochester, United States Rochester

2. Cleveland Clinic - United States, Cleveland

3. Massachusetts General Hospital - United States, Boston

4. Toronto General - University Health Network - Canada, Toronto

5. Charite - Universitätsmedizin Berlin - Germany, Berlin

6. The Johns Hopkins Hospital - United States, Baltimore

7. AP-HP - Hopital Universitaire Pitie Salpetriere - France, Paris

8. Karolinska Universitetssjukhuset - Sweden, Solna

9. UCLA Health - Ronald Reagan Medical Center - United States, Los Angeles

10. Sheba Medical Center - Israel, Ramat Gan

11. Centre Hospitalier Universitaire Vaudois - Switzerland, Lausanne

12. Singapore General Hospital - Singapore, Singapore

13. The University of Tokyo Hospital - Japan, Tokyo

14. Universitätsspital Basel - Switzerland, Basel

15. Universitätsspital Zürich - Switzerland, Zürich

16. Universitätsklinikum Heidelberg - Germany, Heidelberg

17. Brigham And Women's Hospital - United States, Boston

18. AP-HP - Hopital Europeen Georges Pompidou - France, Paris

19. Aarhus Universitetshospital -Denmark, Aarhus

20. Stanford Health Care - Stanford Hospital - United States, Stanford

Kurir.rs/J.S.Spaić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track