ROMI PRAVOSLAVCI U SRBIJI DANAS OBELEŽAVAJU SLAVU U ČAST TETKICE BIBIJE Stara legenda kaže da im je sačuvala ono najdragocenije
Foto: Kurir Televizija

običaji roma u srbiji

ROMI PRAVOSLAVCI U SRBIJI DANAS OBELEŽAVAJU SLAVU U ČAST TETKICE BIBIJE Stara legenda kaže da im je sačuvala ono najdragocenije

Društvo -

Danas se obeležava Tetkica Bibija verski praznik koji slave Romi koji žive u Srbiji, a koji su pravoslavne veroispovesti, ali i pravoslavni Romi širom sveta.

A porodica Radosavljević potrudila se da praznik proslavi onako kako treba i kako običaji nalažu.

Na trpezi su posna jela jer je u pitanju Vaskršnji post.

Praznik proslavljamo u znaku posta. Ima nas dosta kuća. Ova slava slavi se u čast naše dece, za koju se veruje da je pomagala deci. Ove godine slavi se lepo i na veliko i svi su dobrodošli - Gradimir Radosavljević.

Tetkica Bibija
foto: Kurir televizija

Romi koji žive u Srbiji, a koji su pravoslavne veroispovesti, slave Bibiju, kao zaštitnicu porodice, a pre svega kao zaštitnicu zdravlja dece. Svako mesto ili grad ima svoj poseban datum obeležavanja slave, što se objašnjava legendom o Tetkici Bibiji koja je u različite datume stizala u razna mesta i vršila isceljenja. Datumi obeležavanja ove romske slave su, uglavnom, vezani za dane Vaskršnjeg posta, pa su i zbog toga pokretni.

- Što se tiče jela spremamo posne sarme, pasulj, ribe, svako se trudi da sve što ima novca danas potroši, a za sutra šta bude - bude. Danas dočekujemo dosta gostiju. I decu učimo običajima. Učimo ih jeziku i da poštuju sve naše praznike - rekao je domaćin Gradimir Radosavljević.

Tetkica Bibija
foto: Kurir televizija

Kada govorimo, o regionima u kojima se slavi u Srbiji to su u najvećoj meri centralna i istočna Srbija, Beograd i okolina, Kosovo i Metohija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:11

Svetski dan Roma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja