NE KUPUJTE EVRE ZA VIŠE OD 120,31 DINAR! NBS ograničila proviziju menjačnicama, više NE SMEJU DA VAS DERU!
Obratite pažnju na kupovni kurs!, Foto: Nebojša Mandić

neki menjači love u mutnom

NE KUPUJTE EVRE ZA VIŠE OD 120,31 DINAR! NBS ograničila proviziju menjačnicama, više NE SMEJU DA VAS DERU!

Društvo -

Posle prvog talasa juriša građana Srbije na menjačnice i kupovinu deviza, uplašeni počektom rusko-ukrajinskog sukoba, situacija se smiruje, ali kupovni kurs je u pojedinim gradovima premašio 121 dinar za evro.

Prema pisanju medija, u Šapcu se u pojedinim menjačnicama ne može kupiti više od 1.000 evra, dok se kupovni kurs kreće od 119 dinara u Kragujevcu do 121 dinar za evro u Vranju.

Iz Narodne banke Srbije, međutim, poručuju da pored redovne kontrole, vrše i pojačanu i sveobuhvatnu kontrolu menjačkog poslovanja, kako bi se utvrdilo da li eventualno neke menjačnice zloupotrebljavaju ovu situaciju i primenjuju kurseve koji nisu u skladu s propisima koje je donela NBS.

Pojačana kontrola menjačnica
Pojačana kontrola menjačnica foto: Stefan Jokić

- Prema regulativi Narodne banke Srbije, kupovni i prodajni kurs za evro mogu odstupati od zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije za ±1,25%. Pored toga, menjačnice mogu da uračunaju i proviziju do 1% od kupovnog i prodajnog kursa, iako većina menjačnica to ne radi, uz obavezno isticanje takve informacije. Izlazak van ovog raspona građani treba odmah da prijave Narodnoj banci Srbije - objavljeno je na sajtu centralne banke.

Budući da je srednji kurs NBS od petka, a važiće do sve do ponedeljka, 117,65 dinara za evro računica kaže da prodajni kurs u menjačnicama treba da iznosi 119,12 dinara za evro, a kada se tome doda i maksimalna dozvoljena provizija od jedan odsto, jasno je da menjači ne smeju od građana da uzimaju više od 120,31 dinara za evro!

Građani koji kod menjača primete veći kurs od ovoga, trebalo bi to da odmah prijave Narodnoj banci!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja