POTVRĐENO ZA KURIR: Inspekcija kontroliše vrtić koji bi da ISPIŠE MALOG NAUMA (4) JER JE "DRUGAČIJI" od druge dece! (FOTO)
Naum sa mamom, Foto: Privatna Arhiva

ODREAGOVALI

POTVRĐENO ZA KURIR: Inspekcija kontroliše vrtić koji bi da ISPIŠE MALOG NAUMA (4) JER JE "DRUGAČIJI" od druge dece! (FOTO)

Društvo -

Četvorogodišnji Naum iz Beograda rođen je kao drugačiji, zbog čega ga sada, kako tvrdi njegova majka Jelena Petrović Jovanović, već u trećem privatnom vrtiću etiketiraju i iz njega hoće da ga izbace.

Dečak u vrtić "Naša druga kućica" može da ide samo do 1. aprila jer je vlasnica te ustanove, kako tvrdi majka deteta, pokrenula jednostrani raskid ugovora "zbog narušene saradnje i nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom".

Jelena Petrović Jovanović, majka četvorogodišnjeg Nauma kaže da su se suprug i ona zbog jednostranog raskida ugovora od strane vrtića obratili prosvetnoj inspekciji, Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu potvrđuju da je povodom ovog slučaja u toku vanredni inspekcijski nadzor.

dete
foto: Privatna Arhiva

Kako su naveli, njihova inspekcija je odmah danas izašla na teren pa je vanredni nadzor te privatne predškolske ustanove u toku.

Inače, Naum je dečak koji je rođen kao terminska beba sa samo dva kilograma, zbog čega je dobio dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju. Kasnije je prohodao i progovorio, ali je vršnjake ipak sustigao.

- Intelektualno se razvija kao i druga deca, s tim što i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napade agresije kojih je sve manje. Zato u vrtiću ima pratnju asistenta, kog mi plaćamo na predlog vlasnice vrtića. Naumu treba vrtić jer mu pomaže da se socijalizuje, a sad iz onog u kom je trenutno hoće da ga izbace. Defektolog kog smo angažovali kaže da Naum napreduje, ali da sredina u vrtiću "nije inkluzivna" i da su vaspitači ti koji odbijaju da Nauma prihvate - rekla je majka dečaka za Kurir.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video:

01:44

Problemi u odrastanju dece sa Daunovim sindromom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track