KOMEMORACIJA DOAJENU NOVINARSTVA: Kraljevčani se oprostili od Zorana Bačarevića
Foto: Kurir/J.S.

preminuo u 73. godini

KOMEMORACIJA DOAJENU NOVINARSTVA: Kraljevčani se oprostili od Zorana Bačarevića

Srbija -

Komemorativnim skupom u Svečanoj sali Gradske uprave, Kraljevčani su se u utorak oprostili od Zorana Bačarevića, doajena kraljevačkog novinarstva i dugogodišnjeg urednika sportske rubrike u lokalnim „Ibarskim novostima“, koji je iznenada preminuo u 73. godini.

- Imao sam tu čast i zadovoljstvo da pre deset godina sa njim radim intervju povodom trihiljaditog broja „Ibarskih novosti“ i naš Bačo, ili Zorba, kako god ga je ko zvao, a mi iz sportske redakcije zvali smo ga od milošte Čiča, u tom intervjuu mi je rekao, citiram: „Iskreno, da danas počinjem ispočetka nikad se ne bih bavio novinarstvom. Težak posao, necenjen, ostaneš na kraju go i bos. Trebalo je da budem pravnik, ali sam zaboravio jedan dokument na upisu i zbog toga sam upisao novinarstvo. Ušao sam u to slučajno, a ostao ceo život“, kazao je ovom prilikom sportski novinar Aleksandar Saša Daišević.

Po njegovim rečima, Bačarević je u „Ibarske novosti“, kao diplomirani novinar, došao 1974. godine, punih 36 godina je radio u redakciji lokalnih novina, a 32 godine proveo je kao urednik sportske rubrike. One četiri godine kada nije pratio sportska dešavanja, radio je privredne teme i tada je dobio nagradu Privredne komore.

- Oštar na peru, promućuran, na svoj način duhovit, ali iznad svega posvećen novinarskoj profesiji, popularni Zorba ostavio je snažan pečat u novinama kojima je poklonio mladost i čitav život. Ostaće upamćen po rubrici „Saznajemo“ koja je 15 godina izlazila u „Ibarskim novostima“, a najveći broj redovnih čitalaca je novine čitao od poslednje strane, upravo zbog te rubrike. Imao je izlete na radiju i na televiziji, ali štampa je ostala njegov život. Sa svim svojim manama i vrlinama, bio je i ostao legenda, doajen, za mene zauvek neprevaziđen, rekao je Daišević.

Od vrsnog kraljevačkog novinara na komemoraciji su se oprostili i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, njegov pomoćnik, pesnik Miloš Milišić, kao i nekadašnji direktor ove medijske kuće novinar Zoran Nikolić.

- Kao ljubitelj sporta, fudbaler Bogutovca, a potom i fudbalski sudija, Bačarević je izveštavao čitaoce o događajima iz sveta sporta. Prve korake u sportskom novinarstvu naučio je od kolege Dragoljuba Obradovića Kondisa, sportiste i košarkaša, člana prve petorke Košarkaškog kluba „Sloga“ koji je tada u redakciji radio tri posla istovremeno: kao fotograf, tehnički urednik i sportski novinar. Legende traju, pa se nadam da će i sećanje na našeg kolegu trajati u ovom našem lepom gradu, dok bude sporta i sportista u njemu. Trajanju takve legende, bez sumnje bi doprineo i neki gest zajednice, sportske i medijske, pre svega, poput ideje da neki turnir ili takmičenje ponese njegovo i Kondisovo ime. Neka tako budu zajedno, kao što su nekada bili u redakciji „Ibarskih novosti“, a od juče i u nekoj nebeskoj redakciji, istakao je Nikolić.

Zoran Bačarević je rođen 1949. godine u Bogutovcu kod Kraljeva, osnovnu i srednju školu završio je u Kraljevu, a Fakultet političkih nauka u Beogradu. Iza sebe je ostavio suprugu Zoricu i kćerku Bojanu, ali i plejadu novinara, kolega koji su od njega učili i imali šta da nauče.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track