ZAŠTITNIK GRAĐANA POKRENUO POSTUPAK! Hitna reakcija posle pisanja Kurira da vrtić hoće da izbaci Nauma (4) JER JE DRUGAČIJI
Mama Jelena sa malim Naumom, Foto: Privatna Arhiva

sumnja na diskriminaciju

ZAŠTITNIK GRAĐANA POKRENUO POSTUPAK! Hitna reakcija posle pisanja Kurira da vrtić hoće da izbaci Nauma (4) JER JE DRUGAČIJI

Društvo -

Posle pisanja Kurir da privatni beogradski vrtić hoće da izbaci dečaka Nauma (4) jer je, kako tvrdi njegova majka, rođen kao drugačiji, tj. ima teškoće u razvoju, Zaštitnig građana je započeo kontrolu.

- Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija da je privatni vrtić u koji je upisano dete sa teškoćama u razvoju raskinio ugovor o njegovom boravku u toj vaspitnoj ustanovi, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Gradske uprave Grada Beograda - navedeno je u saopštenju Zaštitnika građana.

Dodaje se da je ta institucija iz medija saznala da se majka deteta obratila prosvetnoj inspekciji jer je privatni vrtić jednostrano raskinuo ugovor "zbog nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom“ i da je to treći vrtić koji isključuje iz aktivnosti ovo dete sa teškoćama u razvoju.

- Nadležni sekretarijat ima rok od 15 dana da obavesti Zaštitnika građana o svim okolnostima i merama koje je preduzeo u vezi sa ovim slučajem - istaknuto je u saopštenju.

Podsetimo, majka malog Nauma Jelena Petrović Jovanović, navela je za Kurir da njenog sina već u trećem privatnom vrtiću etiketiraju i iz njega hoće da ga izbace.

Dečak u vrtić "Naša druga kućica" može da ide samo do 1. aprila jer je vlasnica te ustanove, kako tvrdi majka deteta, pokrenula jednostrani raskid ugovora "zbog narušene saradnje i nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom".

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda potvrdili su za Kurir da je povodom ovog slučaja u toku vanredni inspekcijski nadzor.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track