NAFTA POSKUPELA ZA 15%, SUTRA NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Uz ovih 5 caka možete značajno da UŠTEDITE DOK VOZITE!
Promena cena svakog petka, Foto: Shutterstock

praktični saveti za vozače

NAFTA POSKUPELA ZA 15%, SUTRA NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Uz ovih 5 caka možete značajno da UŠTEDITE DOK VOZITE!

Društvo -

Nafta tipa "brent" koju koristimo u Srbiji je od prošlog petka na svetskim berzama skočila sa 107 dolara po barelu na današnja 122 dolara za barel, što je poskupljenje od oko 15 odsto!

Budući da maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama prate kretanja "crnog zlata" na globalnom trštu, postavlja se pitanje da li će od sutra evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 u Srbiji da poskupe?

Podsetimo, od 11. marta u Srbiji je na snazi Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, koja predviđa da se u narednih 30 dana, usklađivanje cena goriva vrši svakog petka. A model po kome se to usklađivanje vrši je prosečna veleprodajna cena tih derivata na teritoriji Srbije uvećana za šest dinara.

Prema obračunu Ministarstva trgovine od prošlog petka, litar evrodizela do sutra u 15 časova na pumpama može da košta najviše 187,23 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,05 dinara.

Cene važe od 18.03. do 25.03.
Cene važe od 18.03. do 25.03.foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Izuzetak je cena dizela za poljoprivrednike koja je ograničena na najviše 179 dinara po litru.

Nove cene regulisanih goriva Ministarstvo trgovine bi, prema važećoj uredbi, trebalo da objavi sutra do 15 sati, a sudeći po skoku cena sirove nafte u poslednjih nedelju dana, vozače u Srbiji ne bi trebalo da iznenadi blago poskupljenje evrodizela i benzina.

Ipak, ovaj udar na lični budžet vozači mogu da amortiziju ako tokom vožnje primenjuju određene cake zarad uštete goriva. Majstori i stručnjaci za ovu tematiku preporučuju sledeće postupke:

Kontrolišite vožnju
Kontrolišite vožnjufoto: KURIR
  1. Da biste uštedeli na gorivu preporuka je da kada vozilo dostigne 2.000 obrtaja u minutu, promenite u višu brzinu. Procena je da ukoliko se vozilo nalazi u četvrtoj brzini, a ne u drugoj kada se kreće 50 km/h, potrošnja goriva pada za čak 50 odsto.

  2. Kada ugledate crveno svetlo na semaforu, skinite nogu s gasa i lagano se približite semaforu, bez potrebe da do poslednjeg trenutka pritiskate gas pa posle naglo kočite.

  3. Na autoputu ne bi trebalo voziti brže od 130 km/h.

  4. Rešite se svih bespotrebnih stvari u kolima koje povećavaju masu, a samim tim i potrošnju. Procena je da dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litra, a isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

  5. Čak i za 0,2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za 10 odsto. Proverite specifikaciju vašeg vozila i pumpajte gume tačno do propisanog pritiska.

Kurir/rs

Bonus video:

01:54

SKAČE CENA NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Evo šta to znači za potrošače u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track