SNAŽNA PORUKA PREDSEDNIKA IZ KRUŠEVCA: Da više nikad i nikom ne padne na pamet da ovu divnu zemlju napadne! IMAMO ŠTA DA ČUVAMO
Foto: Printscreen/Vesti

veliki broj građana dočekao ga na godišnjicu nato agresije

SNAŽNA PORUKA PREDSEDNIKA IZ KRUŠEVCA: Da više nikad i nikom ne padne na pamet da ovu divnu zemlju napadne! IMAMO ŠTA DA ČUVAMO

Politika -

* Predsednik je rekao da ga je stid što se ovaj spomenik Đeneralu Radenoviću podiže tek sad, posle tolikih godina, i što je njegovo junaštvo bilo zaboravljeno, ali i da je srećan što je Srbija konačno počela da pamti i da se seća: Su čim ćete pred Miloša, Đeneral Radenović čista će obraza

* Đenerala nazvao ljudinom pa podsetio na njegov čuveni poklič koji nije glasio juriš nego Za mnom braćo

KRUŠEVAC - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću na Bagdali i položio venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade takođe u Kruševcu.

On je u obraćanju velikom broju građana poručio da više nikada i nikome ne padne na pamet da ovu divnu zemlju napadne jer imamo šta da čuvamo i šta da štitimo!

- Hvala vam što ste danas došli u Lazarev grad, na Bagdali, došli da otkrijemo spomenik đeneralu Radenoviću, junaku koji je štitio našu decu, naše ognjište i što pokazujemo da umemo da ne zaboravimo najbolje među nama.

Kruševac, Aleksandar Vučić, Đeneral Veljko Radenović
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

- Ovaj predivni spomenik kasni, mnogo kasni i po malo sramotno kasni. Kao narod i kao država naša je obaveza da negujemo sećanja na velike ljude koji su državu zadužili, neki su je gradili, neki odbranili, a đeneral Veljko ju je gradio i odbranio uvek tamo gde je bilo najteže. Vučić je kazao da je ovo spomenik jednom od velikih junaka, ljudi koji su čuvali našu zemlju, naša ognjišta, štitili našu decu i onda kada je bilo najteže.

Poručio je da je na svima nama da verujemo u sebe, da budemo mudri, pametni i da ne treba da se stidimo da kažemo - "da, bićemo sve jači", ali ne da bismo nekoga napadali, već da nikome ne bi palo na pamet da napadne našu zemlju.

- Mi imamo šta da čuvamo. Neka živi Ðeneral Radenović, živela Srbija.

Đenerale, nek je tvojoj majci hvala: Pesma posvećena Radenoviću

Na samom početku svečanosti, minutom ćutanja odata je pošta, kako je rečeno, slavnom đeneralu Radenoviću, junaku odbrane na Kosovu, kom je spomenik podignut na sto metara od porodične kuće.

Veliki dan na Bagdali, otkriven spomenik Veljku Radenoviću, junaku srpske policije u sukobima na KiM

1 / 4 Foto: Printscreen/Vesti

- Su čim ćete pred Miloša, Đeneral Radenović čista će obraza! - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se sa Bagdale njegovoj porodici supruzi i sinu Vukašinu i brojnim građanima koji su se okupili da mu odaju poštu.

Predsednik je potom rekao da ga je stid što se ovaj spomenik podiže tek sad, posle tolikih godina, i što je njegovo junaštvo bilo zaboravljeno, ali i da je srećan što je Srbija konačno počela da pamti i da se seća.

Obišao manastir Naupara: Srbija više ne zaboravlja godišnjicu agresije

Predsednik je posle svečanog otkrivanja spomenika Đeneralu obišao i manastir Naupara, govorio o njegovoj lepoti, podsetio na istorijat Kruševca, Lazarevog grada, ali se osvrnuo i na ulaganja u naše znamenitosti. Naglasio je da Srbija više ne zaboravlja i da se već poslednjih osam godina veoma svečano obeležava godišnjica agresije i NATO bombardovanja.

Predsednik o pšenici, zalihama i prevarantima

Dotakao se i aktuelnih tema poput pšenice, zaliha, velike potražnje iz regiona za našim žitom i uljem. Predsednik je rekao da imamo velike zalihe i žita, ulja, šećera, soli i da ljudi, odnosno naš narod ne treba da brine i da svega imamo dovoljno. Stigli su i zahtevi iz Albanije i njima šaljemo 27.000 tona pšenice, pa je poslat zahtev iz Severne Makedonije pa onda idu BiH i Crna Gora.

Zahvalio se i Peskovu iz Kremlja na brizi i razumevanju što je za Srbiju teško da plaća gas u rubljama, te prognozirao rast cena nafte i goriva jer to ne zavisi od nas.

1 / 5 Foto: Pink Printscreen

Dodao je i da je đeneral spasao na stotine civila i da je tako oboleo od dijabetesa predvodio svoje ljude službujući u Prizrenu, a da se njegova akcija u Orahovcu i dan-danas pamti kao primer.

Đenerala je nazvao ljudinom i podsetio na čuveni Đeneralov poklič koji nije glasio juriš nego: Za mnom braćo.

Ovo je Vukašin, Đeneralov sin

Predsednik se zahvalio i Vukašinu Radenoviću, Đeneralovom sinu koji je danas u Žandarmeriji i čitavoj porodici Radenović koja je toliko dala i učinila za Srbiju.

Vukašin Radenović
Vukašin Radenovićfoto: Printscreen/Vesti

Ne zna se šta donosi noć, još manje dan, ali sačuvamo ono što je naše, sve smo jači

Predsednik je izjavio danas na Bagdali u Kruševcu da se Srbija "nalazi u jednoj od najtežih istorijskih situacija, ne znamo šta donosi noć, još manje sutrašni dan, ali dobro znamo da naša politika mora da bude - politika mira, stabilnosti ali i čuvanja onog što je naše".

"Nikad nismo ništa tražili osim da budemo svoji na svome i imaćemo dovoljno pameti, mudrosti, hrabrosti i smelosti da sačuvamo i odbranimo ono što je naše, da živimo normalno i da se borimo da živimo još bolje", rekao je Vučić, na otkrivenju spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću, nekadašnjem predvodniku Posebnih jedinica srpske policije iz Prizrena.

On je rekao i da će Srbija biti "sve jača, ne da bismo nekog napadali već da nikome nikada ne padne na pamet da našu divnu zemlju napadne, imamo šta da čuvamo i štitimo".

Vučić je rekao da se sa podizamnjem spomenika Radenkoviću, kojem je ; posthumno dodelio Sretenjski orden, "sramotno kasni", ali je ipak pokazano da se nešto u Srbiji nešto promenilo i da ne zaboravlja svoje heroje.

Kako je istakao, Radenković je spasio stotine civila na Kosovu i Metohiji koje je napadala takozvana Oslobodilačka vojska Kosova i NATO i da je uvek išao prvi u borbu, napominjući da je posebno ostala upamćena akcija u Orahovcu.

Kruševac, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Vesti

Predsednik je rekao da je porodica Radenović bila iznenađena kada je javio da je njihov Velja dobio Sretenjski orden za sve što je uradio za našu državu. - Po malo me je bio stid u moje i tuđe ime, u ime onih koji su brisali ovu ljudinu ili ćutali o njegovom junaštvu.

On je primetio da nije slučajno što je spomenik podignut baš na Bagdali, u sred Lazarovog carstva, jer kao što je Hrist vaskrsao Lazara, naš knez Lazar je uskrsnuo kroz junake iz Balkanskih raotva, Prvog i Drugog svetskog rata, ali i kroz Radenovića, heroja iz Orahovca. Podsetio je da su posebne jedinice policije iz Prizrena uvek bile tamo gde su oni koji su napadili našu zemlju, činili najveće probleme, štetu i zulume.

Aleksandar Vučić, Bagdala, Kruševac, zastava, Đeneral Veljko Radenović, Veljko Radenović, spomenik
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

- Ispred te jedinice, Ðeneral Radenović, ovaj velikan najzaslužniji je za spasavanje na stotine civila, koje su zajednički napadali pripadnici tzv. OVK i NATO-a.

Kako je rekao, policijski pukovnici i generali i danas kažu da je akcija u Orahovcu izveo bila vrhunska, maestralna, i nije bila samo pitanje srca, a i da jeste opravdane su sve zasluge, ali je bila i pitanje znanja, mudrosti i pameti, odgovornog pristupa. - Retko se takva akcija sprovodi, a on ju je izveo na fantastičan, maestralan način. Navodeći da niko nikada nije mogao da kaže da se Radenović ogrešio ili učinio nešto loše, Vučić je istakao da se danas ispravlja istorijska nepravda, ispravljamo svoje i tuđe grehe, prema đeneralu, prema Srbiji i nama samima. Predsednik je ukazao i da se zemlja danas nalazi u jednoj od najtežih istorijskih situacija, u kojoj se ne zna šta donosi noć, a još manje šta donosi sutrašnji dan, ali da mi znamo da naša politika mora da bude politika mira, stabilnosti i politika čuvanja našeg.

Aleksandar Vučić, Bagdala, Kruševac, zastava, Đeneral Veljko Radenović, Veljko Radenović, spomenik
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

- Nikada ništa nismo tražili, osim da budemo svoji na svome. Imaćemo i dovoljno pameti, mudrosti, hrabrosti i ismelosti da sačuvamo i odbranimo naše, da zivimo normalno, pristojno, da se borimo da živimo bolje.

Kako je rekao, moramo se boriti za otvaranje autoputeva, fabrika, da se borimo za decu, koja imaju na koga da se ugledaju, od koga da crpe energiju, hrabrost, snagu i srpstvo: - A, to je naš velikan Ðeneral, potpukovnik srpske policije Veljko Radenović. Predsednik je ukazao da je Ðeneralov sin, Vukašin, danas pripadnik Žandarmerije, dodajući da se nada da neće biti potrbno, ali da zna da bi i ako zatreba, u najteže zadatke išao još jedan Radenović.

- Unuk je orden poneo sa sobom, ali i taj dečak je rekao da će i on jednog dana da brani zemlju. Uradićemo sve da to ne moraš da radiš. Ali, znamo da su Radenovići uvek uz Srbiju i da Srbija uvek može da računa na vas. I, hvala vam na tome. Hvala za Veljka, za sve što ste dali za Srbiju.

Ceremonija svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću na Bagdali u Kruševcu bila je zakazana za podne, a polaganje venca na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade na ulasku u kasarnu „Rasina“ za 12.40 sati.

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, potpukovnik Veljko Radenoviću posthumno je odlikovan ove godine povodom Dana državnosti. Kako je tom prilikom naveo MUP, jedan je od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

Kruševac, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Vesti

Za vreme sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, 125. motorizovana brigada bila je u sastavu Prištinskog korpusa, a tokom sukoba poginulo je 94 njenih pripadnika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track