VELIKI DAN ZA KRUŠEVAC: Na godišnjicu NATO agresije svečano otkrivanje spomenika generalu Veljku Radenoviću, dolazi i predsednik
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

na godišnjicu početka bombardovanja

VELIKI DAN ZA KRUŠEVAC: Na godišnjicu NATO agresije svečano otkrivanje spomenika generalu Veljku Radenoviću, dolazi i predsednik

Srbija -

KRUŠEVAC - Grad Kruševac će 24. marta, na dan početka agresije NATO na Srbiju 1999. godine, na Bagdali, otkriti spomenik pokojnom policijskom potpukovniku Veljku Radenoviću, čiji je autor akademski vajar iz Beograda Tomo Komatina.

Velikoj svečanosti prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara, na Sretenje Gospodnje, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim ustanovama, organizacijama i pojedincima. Orden za odbranu i bezbednost prvog stepena, posthumno je dobio policijski potpukovnik Veljko Radenović. Na svečanosti dodele najviših državnih priznanja u Palati Srbija orden je u ime porodice, koja je prisustvovala ovom veličanstvenom događaju, primio unuk Ilija Radenović.

Kruševac, spomenik, Đeneral Veljko Radenović, General Veljko Radenović
foto: Kurir.rs/Ž.M.

O velikom heroju ispisane su pesme, a Milan Marković Laka, publicista iz Kruševca, je objavio knjigu “Đeneral Veljko Radenović”, čiju rezenziju su potpisali general pukovnik policije Obrad Stevanović i istaknuta dramska umetnica Ivana Žigon.

-Orahovac je oslobođen 19. jula 1998. godine, a herojsku akciju predvodio je oficir srpske policije Veljko Radenović, u narodu poznatiji kao Đeneral. Komandovao je Posebnom jedinicom policije u Prizrenu sve do povlačenja srpskih snaga 1999. godine. Proslavio se oslobađanjem Orahovca 1998. godine kada su šiptarski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce. Svojom hrabrošću lično se istakao u odbrani i oslobađanju talaca od šiptarskih terorista. Koliko je ovaj čovek bio hrabar najviše ilustruje činjenica da, kao dijabetičar, nije smeo da se izlaže stresnim situacijama, ali se na to nije obazirao. Znao je da u jedan džep stavi insulin, a u drugi čokoladu i kaže svojim momcima: „Za mnom braćo“, kaže autor monografije o ovom istaknutom policijskom komandantu u borbama na Kosovu i Metohiji – Milan Marković.

Podsećamo da je Veljko Radenović učestvovao i u otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku, a branio je svoj narod i u Krajini. Iako niži po činu, njegovo junaštvo, koje je iskazivao u borbama, ga je u narodu podiglo na pijedestal najvećih legendi modernog doba Srbije. Nije imao čin generala, ali su ga i saborci, kao i narod koji je oslobađao, smatrali đeneralom, i tako su ga zvali.

Kruševac, spomenik, Đeneral Veljko Radenović, General Veljko Radenović
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Goran Radosavljević Guri, prvi komandandant Žandarmerije, generali Božidar Delić i Stojan Konjikovac, izrekli su o njemu visoke profesionalne ocene, a dobio je brojne nagrade i priznanja za života i posthumno. U Prizrenu je završio Učiteljski fakultet i stigao je do čina potpukovnika policije.

Radenović je, nakon završetka NATO agresije na našu zemlju, učestvovao u formiranju Žandarmerije, gde je do penzije radio na mestu pomoćnika komandanta te posebne jedinice Policije u Kraljevu. Upokojio se u Kruševcu, u svojoj 57. godini, 29. septembra 2012. godine, sahranjen na Novom groblju bez državnih počasti, tada zaboravljen od otadžbine kojoj je verno služio, ali je upamćen od svoga srpskog naroda.

Posle nepune decenije od smrti, nepravda je ispravljena i Đeneral Radenović je dobio zaslužene počasti i priznanja, a sećanja ne smeju nikada da izblede.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja