TRIBINA DRUŠTVENI DIJALOG: U Rakovici se žene vrednuju prema ličnim kvalitetima, a ne prema kvotama
Foto: Fondacija Dajana Paunović

TRIBINA DRUŠTVENI DIJALOG: U Rakovici se žene vrednuju prema ličnim kvalitetima, a ne prema kvotama

Društvo -

U organizaciji GO Rakovica i Fondacije „Dajana Paunović“ održana je tribina pod nazivom „Društveni dijalog – Predstavljanje ciljeva, zakonodavnog okvira i mera Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova”.

Pozdravljajući prisutne građane, predsednik GO Rakovica Miloš Simić poručio je da se u ovoj beogradskoj opštini rodna ravnopravnost odavno ne izražava u brojevima i kvotama već u jednakim mogućnostima svih da se za svoje mesto u društvu i javnom prostoru izbore na osnovu ličnih kvaliteta i zalaganja bez rodno uslovljene diskriminacije.

“Iako na različitim pozicijama imamo značajan broj žena, one tu nisu dospele zahvaljujući kvotama na koje nas obavezuje zakon, već pre svega zahvaljujući svom radu, obrazovanju, stručnosti i zalaganju. Veliku pažnju posvećujemo i ugroženim grupama žena kojima opština nastoji da pomogne kad god je to moguće, posebno u ekonomskom osnaživanju i traganju za održivim rešenjima njihovog egzistencijalnog pitanja”, ukazao je Simić.

On je podsetio i na brojne projekte koji su pokrenuti u ovoj opštini sa ciljem da se obezbede što bolji uslovi za odrastanje i obrazovanje najmlađih. Tu je renoviranje velikog broja sportskih igrališta, staranje o uslovima u jaslama i vrtićima, poboljšanje školske infrastrukture, veliki radovi na izgradnji sadržaja na izletištu Resničkog jezera, ali i redovna pomoć namenjena novorođenim bebama. Susret sa građanima Rakovice Simić je iskoristio i da u ime opštine dodeli auto sedište jednoj od majki koja je nedavno dobila drugu bebu što je redovna praksa i jedan od vidova pomoći koju ova opština dodeljuje novorođenim bebama.

Dajana Paunović
foto: Fondacija Dajana Paunović

Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je da je za unapređenje demografske slike i položaja žena u Beogradu od suštinskog značaja to što državne institucije i organizacije civilnog sektora, više nego ikada ranije, zajednički rade na ostvarivanju ovih važnih ciljeva.

"Samo zajedničkim snagama države, nevladinog sektora i čitavog društva možemo da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali i koji će nam omogućiti da živimo u društvu kakvo naši građani zaslužuju. Važno je da naglasimo da je mnogo toga do sada dobrog urađeno, iako se u javnosti mnogo više govori o problemima nego o postignutim rezultatima. Važno je da razgovaramo o problemima, ali moramo i da odamo priznanje za sve ono što je do sada urađeno u čemu Stari Grad, kao primer dobre prakse, prednjači među beogradskim opštinama”, istakla je Paunovićeva.

Ona je skrenula pažnju i na problem manjka informisanosti građana o državnim podsticajima koji im stoje na raspolaganju, ali i nepoznavanja procedura i načina kako da se za njih aplicira i kako da se te mere koriste. Predsednik UO Fondacije Marko Matić ukazao je da je cilj serije tribina da se mere populacione politike države približe građanima, kao i da se pronađu mehanizmi da se pospeši saradnja centralnih vlasti sa lokalnim samoupravama.

“Da bi mere dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine, a uloga lokalnih samouprava u tome je nezamenljiva. Prvi put u istoriji ove zemlje donete su ozbiljne mere na planu poboljšanja nataliteta i rešavanja problema bele kuge. Kao nevladina organizacija, Fondacija će zajedno sa državnim institucijama i lokalnim samoupravama, da pomogne jer je to naš dug prema ovom društvu, našim potomcima i budućim generacijama”, poručio je Matić.

On je takođe istakao da se u javnosti dosta često govori o postojećim problemima, a da u senci ostaje ono što je do sada urađeno kako na polju populacione politike tako i na polju politike rodne ravnopravnosti. U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija “Dajana Paunović” pokrenula je seriju javnih dijaloga čiji je cilj da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja posebno ugroženih grupa žena.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track