OSMACI JUTROS POLAGALI MATERNJI JEZIK! Odlomak iz Andrićeve pripovetke ih je BAŠ NAMUČIO, evo o čemu je reč! (FOTO)
Polaganje testa / Ilustracija, Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

PITANJE NA ZAOKRUŽIVANJE

OSMACI JUTROS POLAGALI MATERNJI JEZIK! Odlomak iz Andrićeve pripovetke ih je BAŠ NAMUČIO, evo o čemu je reč! (FOTO)

Društvo -

Ako nam prijemni bude ovakav, biće super, dobro ćemo proći - rekla je za Kurir jedna učenica OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu

Proba male mature, odnosno probni završni ispit za učenike osmog razreda i to iz maternjeg, odnosno srpskog jezika, održan je jutros u školama širom Srbije. Đaci su inače juče polagali probni test iz matematike, koji su takođe ocenili kao lak.

Prošle godine je, zbog epidemiloške situacije odlučeno da će se uvesti zadaci na zaokruživanje, a ta odluka je iz istih razloga ostala na snazi i ove godine, jer đaci nisu bili u mogućnosti da prisustvuju svim časovima.

Osmaci sa kojima smo razgovarali saglasni su da će u junu bez problema završiti svoje osmogodišnje školovanje.

- Najviše nas je namučio poslednji zadatak. U pitanju je bio odlomak iz pripovetke "Aska i Vuk" Ive Andrića. Iako su bili u pitanju ponuđeni odgovori, i mogli smo da ih zaokružimo više, taj zadatak nas je sve najviše namučio - kaže za Kurir jedan od učenika OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu.

OŠ 'Drinka Pavlović'
OŠ "Drinka Pavlović" foto: Nebojša Mandić

Drugi dodaje da je sličan tip pitanja, ali najlakši bio odlomak iz romana "Ovo je najstrašniji dan u životu" Jasminke Petrović.

- Samo smo odlomak pročitali, i trebalo je da odgovorimo zašto Strahinja nije dobio peticu. Potom je bilo pitanje kako se sloguje njegovo ime - dodaje drugi učenik.

I devojčice su saglasne da ih je 20. zadatak dobro namučio.

- Bilo je teže protumačiti ga. Svakako, srpski nam je bio lakši od matematike, mislim da većina tako misli. Svi smo završili za 20 minuta, a test ne sme da se preda prvih pola sata, pa smo strpljivo čekali to vreme. Ali je bilo tako lako da smo skoro svi završili. Lakše nam je bilo samim tim što je bilo na zaokruživanje. Ako nam prijemni bude ovakav, biće super, dobro ćemo proći - rekla je za Kurir jedna učenica OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track