EVO ZAŠTO JE DIZEL POSKUPEO I PREŠIŠAO CENU BENZINA: Zakoni tržišta izmakli kontroli, ministarstvo sve objasnilo!
Tražnja pogurala cenu, Foto: Shutter

berze (ne)diktiraju cene

EVO ZAŠTO JE DIZEL POSKUPEO I PREŠIŠAO CENU BENZINA: Zakoni tržišta izmakli kontroli, ministarstvo sve objasnilo!

Društvo -

Kontrolisana maksimalna cena evrodizela u Srbiji od juče je povećana na 198 dinara za litar, što je više za 10,77 dinara u odnosu na prethodnu cenu. Međutim, kontrolisana cena benzina evro premijum BMB 95 nije menjana i do 1. aprila može najviše da iznosi 176,05 dinara po litru.

Cene važe od 25.03. do 01.04.
Cene važe od 25.03. do 01.04.foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Ova situacija da cena dizela značajno skače, dok cena benzina miruje začudila je mnoge, a Ministarstvo rudarstva i energetike ponudilo je jedno od objašnjenja.

Najpre ističu da maksimalne cene benzina i dizela isključivo prate kretanja cena na svetskom tržištu, a da je merama koje je donela država obezbeđeno da energenata ima dovoljno i da domaći kupci budu maksimalno zaštićeni.

- Cene sirove nafte i derivata na berzama beleže stalni rast, a trenutno se cena dizela zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cenu sirove nafte i benzina. Do skoro je cena benzina bila viša od cene dizela i obe su pratile cenu sirove nafte. To više nije slučaj, jer postoji manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdevanjem iz Rusije što utiče na rast cena ovog goriva. S druge strane, potrošnja benzina u Evropi je manja, a evropske rafinerije proizvode veće količine nego što je evropskom tržištu potrebno - navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Podsećaju da je prošle nedelje situacija bila drugačija te je došlo do kratkotrajnog zaustavljanja rasta cena barela nafte i čak i pada u jednom momentu, što se kratko zadržalo i odrazilo na maksimalne cene benzina i dizela u Srbiji koje su objavljene prošle nedelje.

- Snabdevanje naftnim derivatima u Srbiji je stabilno, obezbeđene su dovoljne količine energenata, a država je donela i mere kojima se ublažava uticaj kretanja cena na svetskim berzama na domaće tržište. U tom cilju smanjene su akcize na gorivo i doneta Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte. Uredbom je ograničena maksimalna maloprodajna cena goriva, ali koja ne ograničava kompanije da ako nabave energente po povoljnijim uslovima, gorivo mogu prodavati i po nižoj ceni od maksimalne cene propisane Uredbom - navedeno je u saopštenju uz podsećanje da je cena goriva za poljoprivrednike ograničena na 179 dinara za litar, čime je obezbeđeno da ima dovoljno energenata za prolećne poljoprivredne radove, po povoljnijim cenama.

Setva traži dizel
Setva traži dizel

Podsećamo, Vlada je pre tri nedelje donela uredbu o sedmičnom utvrđivanju maksimalnih cena goriva, pa je tako juče izašla s novom cenom goriva.

Prosečnu veleprodajnu cenu derivata evrodizel i evropremijum BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Za poljoprivrednike na pumpama NIS ostala je ista cena od 179 dinara za evrodizel, a dozvoljeno im je i da 60 litara sipaju u kanister.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track