MAJORA RADOSAVLJEVIĆA MAJKA JE MOLILA DA NE LETI! Rekao je da mora da SPASAVA DECU, poginuo je junački te 1999. godine (VIDEO)
Zoran Radosavljević, Foto: Youtube Printscreen

SLAVA HEROJU

MAJORA RADOSAVLJEVIĆA MAJKA JE MOLILA DA NE LETI! Rekao je da mora da SPASAVA DECU, poginuo je junački te 1999. godine (VIDEO)

Društvo -

On je herojski branio srpsko nebo, a stradao je na današnji dan pre 23 godine

Pre 23 godine, na današnji dan 1999. u borbi sa NATO avijacijom koja je bombardovala ciljeve u tadašnjoj Jugoslaviji stradao je major Zoran Radosavljević.

Rođen je 26. februara 1965. godine u Prištini, u porodici vojnog lica. Osnovnu školu završio je u Beogradu, Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Puli i Zadru. Bio je najmlađi borbeni pilot MIG-29 u istoriji jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

Kada je počela NATO agresija, majka ga je zamolila da ne leti. Zoran joj je odgovorio: "Šta je čovek ako izgubi domovinu? Mi piloti moramo da poletimo i preuzmemo prvi i najjači udar agresora kako bi spasili bar jedno dete u ovoj zemlji“.

Sutradan se, zajedno sa kolegom, majorom Slobodanom Perićem, doborovljno javio na borbeni zadatak, i potom ušao u neravnopravnu borbu sa višestruko brojnijim i tehnički nadmoćnijim neprijateljem (24 NATO aviona protiv 2 srpska MIG-a). Njegov avion pogođen je u rejonu Majevice u Republici Srpskoj i pao je kod sela Donja Trnova.

NATO, Zoran Radosavljević, Pilot, Heroj, Memorijalna Regata, Oboren, Agresija, SRJ

Zoran je posthumno odlikovan medaljom za hraborost i unapređen ukazom svog komandanta. Glavna ulica u Batajnici danas ponosno nosi ime Majora Zorana Radosavljevića.

O junačkoj pogibiji i herojstvu majora Zorana Radosavljevića ispevane su brojne pesme i snimljeni dokumentarni filmovi.

Ostale su zabeležene njegove reči koje se na jedinom dostupnom audio-vizuelnom sadržaju mogu čuti na 2:38.

Na mestu pada njegovog aviona, podiguta je spomen ploča stradalom pilotu. Ona je istovremeno podsetnik na večnu tugu, ali i ponos na neizmerno herojstvo jednog čoveka, čije se ime ne sme zaboraviti.

Inače, Zoran je bio i pasionirani jedriličar i osnivač JK Polaris. Posle njegove pogibije, u septembru 1999. jedriličari iz JK Polaris i beogradskog JK Lamar započeli su sa održavanjem memorijalne jedriličarske regate koja nosi njegovo ime – Zokijeva regata.

Zoran Radosavljevic

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track