Noć kad su nebo i zemlja goreli!

Borba do iznemoglosti

Noć kad su nebo i zemlja goreli!

Društvo -
Reporter Kurira na Tari s vatrogascima čitavu noć branio Kremna od vatrene stihije. Plameni jezici dosezali 50 metara visine

KREMNA - Jezivo!Opasno se u noći između četvrtka i petka vatrena stihija nadvila nad Kremnima! Još predveče ogromni stub dima sa ogranaka Tare natkrio je selo, a od Bioske je stigao oblak gareži i čađi... Plameni jezici visine i do 50 metara okruživali su selo...

S mrakom, iz udaljenih zaseoka počele su da stižu vesti:- U Kremanskoj Kadinjači vatra zaustavljena bukvalno na pragovima kuća... Izgorela štala jednog od domaćina Đenadića... Dvoje meštana evakuisano... Kad je plamen dohvatio suvu travu i velike borove, pucalo je i praštalo na sve strane, bilo je strašno gledati, a kamoli se uhvatiti ukoštac s požarom - pričali su oni koji su u centar Kremana pristizali iz tog dela sela.Dvojica mladića, garavi od dima i premoreni od borbe sa stihijom, doneli su još gore vesti:- Izgorelo još desetak stogova sena...Dva sata kasnije vatra se razbuktala u mestu koje meštani zovu Sklopovi, između Kremana i Bioske.U pristranku iznad puta koji vodi trasom stare, ukinute pruge, meštani Mile Tomić i Rajko Ružić u ponoć su stali pred vatreni lanac koji je nadirao prema putu i selu.- Ako vatra pređe put, niko je više neće zaustaviti sve do Kremana - gutali su dim tražeći pomoć u mraku, koji je vatra pretvarala u dan.- Ljudi, vode, dajte vode, prođe nam vatra iza leđa, opkoli nas - čulo se gore negde, uz planinu, ispred vatrenog lanca dugog barem četiri-pet stotina metara, koji je gutao travu, nisko rastinje, borove...Sat iza ponoći dotrčaše Stefan Stanić i Aleksandar Adžić, nose lopate, zaleteše se u trku na bor koji se pretvarao u buktinju. Stiže u mrak i gradonačelnik Užica Jovan Marković. Pred vatru su stali meštani, radnici javnih komunalnih preduzeća iz grada, dvesta ljudi...- Šta činiti kad smo pre dva dana imali devet požara u isto vreme na devet mesta - kaže nam Marković.Putem protutnja kolona policajaca, vatrogasaca, vojnika, cisterni, odoše ka Sklopovima. Bitka do iznemoglosti sa stihijom trajala je punom parom.

Kusturica: Stanje je strašno!Reditelj Emir Kusturica trenutno boravi na Tari i s meštanima se bori protiv vatrene stihije. Kako kaže, stanje je jednom rečju - strašno.- Trudimo se da ugasimo ovaj požar. Ovde je velika borba za šumu! Sve ljudstvo i sva civilizacija bore se da se spase što se spasti da. Ima oko 300 ljudi. Svi pomažemo. Niko nije nastradao, to je sreća - rekao je Kusturica.

Dim stigao do UžicaVeliki požar koji je između sela Kremna i Bioska, tridesetak kilometara od Užica, izbio u četvrtak po podne na nekoliko mesta zahvatio je više od 200 hektara šume, pašnjaka i niskog rastinja. Već tokom noći dim je stigao do Užica - gradom se juče ujutru širio miris gareži, a smanjena je i vidljivost. Dimom je obavijeno i selo Bioska, a stariji meštani juče ujutru su se žalili da imaju problema s disanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track