POČELE OPERACIJE U NOVOM KLINIČKOM CENTRU SRBIJE: Lekari dva dana neprekidno operišu, više sala, više intervencija
Foto: screenshot RTS

nekovid pacijenti dolaze na red

POČELE OPERACIJE U NOVOM KLINIČKOM CENTRU SRBIJE: Lekari dva dana neprekidno operišu, više sala, više intervencija

Društvo -

Tokom pandemije mnoge bolesti su bile u drugom planu. Sa poboljšanjem epidemijske situacije, nekovid pacijenti dolaze na red. Ove nedelje počele su operacije u novoj zgradi Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

U novoj zgradi Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, zbog problema sa slezinom, prvog pacijenta operisali su abdominalni hirurzi. U protekla dva dana, lekari neprekidno operišu. Među prvima pomoć je dobio i Ivan Mihajlović.

Klinički Centar, KC Beograd
foto: screenshot RTS

"Slučajno sam otkrio da imam problem sa štitnom žlezdom i to je dovelo do toga da moram da dođem na kliniku i da operišem. Operisan sam juče, a trebalo bi da budem otpušten u toku dana", kaže Ivan.

Prof. dr Vladan Živaljević, endokrini hirurg, očekuje da će biti urađeno dvostruko više operacija jer će biti opremljena još jedna sala.

Klinički Centar, KC Beograd
foto: screenshot RTS

"Nisu samo zidovi i aparati ono što leči pacijente, ono što je važnije, to su doktori. Mi smo poslednjih desetak godina primili nekoliko mladih doktora koji su i dalje mladi, ali su sada vrhunski stručnjaci", rekao je dr Živaljević.

Operisali su i mlađe i starije pacijente i svi se dobro osećaju.

Klinički Centar, KC Beograd
foto: screenshot RTS

"Mi smo definisali da se svakim danom povećava broj po salama, ne samo tokom radnog vremena pre podne, nego i posle podne i tokom dežurstva", kaže Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra KCS.

Doktor Ercegovac kaže da će se potruditi da smanje liste čekanja, naročito onih koje se tiču ortopedske hirurgije.

"Što se tiče ostalih lista čekanja, to su klinike koje su u zgradi, ja sam siguran da su oni planirali da povećaju broj opearcija. Endokrina hirurgija je imala jednu salu sada ima dve, grudna je imala jednu, sada će imati dve. Dovoljno kapaciteta da se veći broj pacijenata operiše", kaže dr Ercegovac.

Nova zgrada‚ UKCS-a ima 825 bolničkih kreveta, 34 operacione sale, najsavremeniju opremu. Najkasnije za desetak dana u njoj će biti i Urgentni centar.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track