04:25

STANOJKA, IMATE JOŠ 2 MESECA ŽIVOTA: Ženi otkrili TEŠKE METASTAZE na plućima, a onda je probala INOVATIVNU TERAPIJU​​​​​​​

NOVE METODE

STANOJKA, IMATE JOŠ 2 MESECA ŽIVOTA: Ženi otkrili TEŠKE METASTAZE na plućima, a onda je probala INOVATIVNU TERAPIJU​​​​​​​

Društvo -

Stanojki Jablanović sa Zlatibora 2015. godine, kada joj je otkriven rak pluća s metastazama, doktori su davali dva meseca života.

Sedam godina kasnije, Stanojka živi život punim plućima i to sve zahvaljujući prof. dr Davorinu Radosavljeviću.

Kada je na četvrtom ciklusu hemioterapija posustala, glavu joj je spasila biološka terapija.

- Osetila sam da se zamaram i da ne mogu da se popnem uz stepenice i na insistiranje ćerke i zeta otišla kod lekara. Tu su mi proveravali srce, koje je bilo dobro, ali su mi u plućima našli 7l vode. Nakon pregdleda na VMA, ustanovljen mi je karcinom pluća, četvrti stadijum sa metastazama. Doktorka mi je tada dala maksimalno dva meseca života, teoretski, ali je rekla mojoj ćerki da izađe na internet i da vidi koliko mi je dana ostalo - priča svoju ispovest Stanojka Jablanović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Biološka terapija
foto: Kurir televizija

Nakon strašne prognoze, Stojanka je imala sreće da dospe u prave ruke.

- Otišla sam na VMA 2016. godine. Florodeza, zalepljena plućna maramica, odatle su me prebacili na onkologiju. Mi smo tražili biološku terapiju i oni su mi je preporučili i odobrili. Kada je 2018. godine došlo do progresije bolesti, morao je lek da se promeni ili hemioterapija, koju sam ja teško podnela. I dalje pijem lek, čuodo pravo, ne deluju dugo te biološke terapije i ja se dobro osećam, već četiri godine ih pijem - otkrila je Stanojka Jablanović.

Profesor dr Vladimir Kovičin je na pitanje voditelja jutarnjeg programa Kurir televizije, Olje Lazarević i Gorana Anđelkovića, da li iznenađujuće zvuči Stanojkina ispovest, istakao da takvi slučajevi nisu retkost.

- Nauka je jako napredovala sa tom biološkom terapijom, citostatici su prevaziđeni. Napravljeni su biološki lekovi koji deluju na imunitet i na biologiju ćelije. Međutim nisu svi pacijenti kandidati za biološku terapiju. Potrebno je posebno ispitivanje tkiva tumora, da bi se utvrdilo da li taj tumor reaguje na biološku terapiju, odnosno da li ima receptore za koje može da se veže ta terapija - priča dr Kovčin.

Biološka terapija
foto: Kurir televizija

U slučaju Stanojke Jablanović, prema rečima dr Kovčina, radi se o mutacijama na samom tumoru na koje je sintetisan vrlo efikasan lek.

- Razlika između biološke terapije i citostatika je u tome što citostatici ubijaju ćelije, dok biološkoj terapiji treba više vremena da spreči deobu umnožavanja ćelija tumora i on počinje spontano da se smanjuje i odumire - kaže dr Kovčin, koji dodaje da postoje i terapije koje deluju na imunitet.

04:37

DR VLADIMIR KOVČIN O BIOLOŠKOJ TERAPIJI: Nije retkost da se pomoću nje leče tumori u metastazama

Dr Kovčin je objasnio da nemaju svi tumori mogućnost da se leče biološkom terapijom.

- Ti lekovi našem imunskom sistemu prezentuju postojanje tumora, pošto je otkriveno da maligne ćelije komuniciraju sa našim odbrambenim ćelijama i zavaravaju ih. Predstavljaju se da su normalne i odnda ih imuni sistem ne napada. Na taj način, kod tumora koji imaju tu komunikaciju sa tim lekom uspeh lečenja je daleko bolji. Ali nažalost nemaju svi tumori mostiće. Od vrste tumora zavisi koliko ima receptora i mostića - objasnio je dr Kovčin.

Biološka terapija
foto: Kurir televizija

Stanojka je rekla da danas živi gotovo normalim životom, a kako kaže, lekari ističu da je ona njihov heroj i čudo od žene.

- Oni kažu da sam njihov heroj i čudo od žene. Idem jednom mesečno, da bih preuzela terapiju - otkrila je Stanojka.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:49

Stevica je lekar sa najviše kovid smena u Srbiji: Nije bilo mesta za strah

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track