OBOLELIMA OD LEUKEMIJE VAŠ UZORAK KRVI MOŽE BITI JEDINI SPAS! U toku je velika akcija, OVAKO MOŽETE DA SPASETE NEČIJI ŽIVOT (FOTO)
Matične ćelije / Ilustracija, Foto: Kurir TV

apel za pomoć

OBOLELIMA OD LEUKEMIJE VAŠ UZORAK KRVI MOŽE BITI JEDINI SPAS! U toku je velika akcija, OVAKO MOŽETE DA SPASETE NEČIJI ŽIVOT (FOTO)

Društvo -

Davanje matičnih ćelija je potpuno bezbedno i bezbolno

Svetski dan borbe protiv akutnih leukemija obeležava se 21. aprila.

U ovoj sedmici, u susret tom danu, održaće se tri akcije prukupljanja davalaca matičnih ćelija:

18.04. PONEDELJAK

Aranđelovac - prostorije Crvenog Krsta od 10-14h

U pomen na Miljana Tomovića, koji je preminuo od akutne leukemije, njegova porodica i prijatelji, Registar davalaca matičnih ćelija, Zavod za transfuziju Kragujevac i Leuka su organizovali prikupljane davalaca matičnih ćelija.

20.04. SREDA

Mačvanski Prnjavor, Dom kulture od 10-15h

Zajedno sa porodicom i prijateljima, Registrom davalaca matičnih ćelija, Institutom za transfuziju Beograd, Leuka je organizovala traženje davalaca matičnih ćelija za Dejana Radanovića iz sela Mačvanski Prnjavor, kome je transplantacija matičnim ćelijama jedini lek, a za koga još nije pronađen podudaran davalac. Njegova jedina šansa za izlečenje, za život, je pronalazenje podudarnog davaoca.

21.04. ČETVRTAK

Beograd, Institut za transfuziju od 10h

Na Svetski dan borbe protiv akutnih leukemija, Registar davalaca matičnih ćelija, Institut za transfuziju i Leuka, organizuju veliku akciju prikupljanja davalaca matičnih ćelija.

Za najveći broj obolelih od akutnih leukemija, kao i za još neka oboljenja, jedini mogući put ka izlečenju je transplantacija matičnim ćelijama, inače, većina njih neće preživeti. Za transplantaciju, neophodan uslov je da se pronađe adekvatan donor.

Našoj zemlji je, u odnosu na broj stanovnika, potrebno 100.000 donora u Registru da bi se sa velikom verovatnoćom to i desilo. Trenutno, taj broj iznosi manje od 10.000. Stoga se oslanjamo na Svetski registar. Takva situacija usporava pronalaženje adekvatnog davaoca matičnih ćelija, čime su umanjuje šansa za preživljavanje. Za jedan deo obolelih donor se nikada ne pronađe, samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje. Studija urađena u Nemačkoj je nedvosmisleno dokazala da se šansa za uspešnost transplantacije povećava za 30% ukoliko je donor sa istog geografskog područja (u krugu od 300 km).

Leukemija / Ilustracija
Leukemija / Ilustracijafoto: Reuters

Davanje matičnih ćelija je potpuno bezbedno i bezbolno.

Procedura se sastoji od popunjavanja formulara i davanja uzorka krvi na analizu. Ova procedura svakako ne obavezuje. Doniranje matičnih ćelija se svodi na princip dobre volje i ljudsku želju da se pomogne. Ukoliko je davalac podudaran sa nekim od obolelih, vrši se lekarski pregled i nakon toga se izdvajaju matične ćelije. Sama procedura traje par sati i jako je slično davanju krvi.

Uzimanje krvi / Ilustracija
Uzimanje krvi / Ilustracijafoto: Kurir TV

Ponovo naglašavamo da je broj davalaca upisanih u registar u Srbiji izuzetno mali, i da ga je potrebno što pre povećati. Podizanje opšte društvene svesti neophodan je prvi korak. Medijska pažnja je neophodan uslov, zbog nedovoljne obaveštenosti javnosti, stoga vas još jednom pozivamo da nam pomognete.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track