ŽENE OSVAJAJU IT INDUSTRIJU, RASTE IM I PLATA: Evo koliko sada zarađuju i koliko su još DALEKO OD PRIMANJA MUŠKIH KOLEGA!
Imaju znanje, fali im praksa, Foto: Profimedia

disbalans

ŽENE OSVAJAJU IT INDUSTRIJU, RASTE IM I PLATA: Evo koliko sada zarađuju i koliko su još DALEKO OD PRIMANJA MUŠKIH KOLEGA!

Društvo -

Kroz istoriju tehnologija IT industrija nije bila preterano naklonjena ženama, ali se situacija na tržištu rada menja, tako da je sada svaki treći kandidat koji je u potrazi za poslom u ovoj branši pripadnica lepšeg pola.

U pogledu plata i dalje postoji jasna razlika, samo 15% žena zarađuje iznos od preko 2.000 evra, dok skoro duplo više muškaraca zarađuje isti iznos, pokazuju podaci domaćeg sajta za zapošljavanje IT kandidata "Hello World".

programer, haker
foto: Shutterstock

Informacione tehnologije su najbrže rastuća industrija i kao takva susreće se sa ogromnim deficitom kvalitetne radne snage. Kako kompanija Microsoft procenjuje broj zaposlenih u ovoj industriji mogao bi do 2025. da poraste do 120.000 ljudi, što bi značilo da će se i veći broj žena odlučivati za ulazak u svet Infomaciono kumunikacionih tehnologija.

Dame teško prebace 2.000 evra

Kada govorimo o IT tržištu prva asocijacija su visoke plate. U odnosu plata između muškaraca i žena, možemo videti jasan disbalans. Samo 15% žena zarađuje iznos od preko 2.000 evra, dok 30% muškaraca zarađuje isti iznos. Čak 40% kandidata ženskog pola zarađuje iznose do 1.000 evra.

U prilog tome govori i situacija da je veliki broj žena u IT-u sa malim radnim iskustvom, čak 55% juniora, mediora 43% i samo 2% seniora. Da je dosta dama bez radnog iskustva prikazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkurišu za praktikanta u IT-u.

Šta žene motiviše na poslu?

Istraživanje "Puls Srpske IT zajednice" u pogledu zadovoljstva radnim mestom pokazuje da je 82% ispitanika izrazilo zadovoljstvo svojim poslom. Kada uzmemo ovaj podatak u obzir onda možemo videti da je velika većina zadovoljna, a na zadovoljstvo definitivno i utiču beneficije zaposlenih u IT-u. Postavlja se pitanje šta motiviše dame u tehnologiji?

U pogledu toga koje beneficije su im najvažnije i kod muškaraca i kod žena prva tri mesta rezervisana su za fleksibilno radno vreme, rad od kuće kao i edukacije/obuke.

Rad od kuće dobar motiv
Rad od kuće dobar motivfoto: Profimedia

Kako dame navode, prvi i osnovni razlog za promenu posla je viša zarada, zatim izazovniji projekti i ono što je bitno jeste tkzv. work/life balans, odnosno da se njihovo radno angažovanje završava nakon predviđenih 8 sati i da nakon toga imaju vremena za porodicu i prijatelje.

Najtraženije pozicije među ženama:

  • Quality Assurance
  • Software Developer
  • IT Project manager
  • Automation QA Engineer
  • Java Developer

Da je veliki broj kandidata sa malim ili bez radnog iskustva pokazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkuriše za praktikanta u IT-u.

U odnosu na muškarce, zanimljivo je da dame više preferiraju menadžerske pozicije, te ne čudi da je u prvih 5 najtraženijih upravo pozicija IT prodžekt menadžera. Pored toga, mlade dame nisu preterano zainteresovane za programiranje te se zbog toga odlučuju za pozicije poput QA inženjera ili Quality Assurance-a, pokazala je analiza sajta za zapošljavanje IT kandidata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track