SUTRA I ZDRAVI DOBRO DA SE PRIPAZE! Doktorka Stefanović iz Hitne ima novo upozorenje za građane
Foto: Ana Paunković

oprez

SUTRA I ZDRAVI DOBRO DA SE PRIPAZE! Doktorka Stefanović iz Hitne ima novo upozorenje za građane

Društvo -

Doktorka Ivana Stefanović podesća građane da nagle promene temperature dovode do dodatnog opterećenja srca, ne samo kod hroničnih pacijenta, nego i kod zdravih osoba.

U Beogradu je noć protekla relativno mirno bez većih saobraćajnih nezgoda, rekla je za Javni servis doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći. Najviše su se javljali hronični bolesnici, posebno astmatičari, hipertenzičari.

Meteorolozi za sutra najavljuju toplije vreme sa najvišom dnevnom temperaturom do 19 stepeni, što može nepovoljno uticati na pacijente sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Doktorka Stefanović podseća građane da nagle promene temperature mogu dovesti do dodatnog opterećenja srca, ne samo kod hroničnih pacijenta, nego i kod zdravih osoba.

nesanica, glavobolja, meteoropata
foto: Shutterstock

Savetuje starijim sugrađanima koji boluju od hroničnih bolesti da ne izlaze rano ujutru kad je temperatura najniža, sve dok se dok se ona ne stabilizuje tokom dana.

- Srce takođe ne bi trebalo da opteretimo svojim aktivnostima i tokom dana, u smislu nekih teških treninga, nekih velikih nabavki, nošenja kesa u rukama - rekla je doktorka Stefanović.

Poznato je da se krvni sudovi šire i skupljaju na toploti i hladnoći, a takve česte promene mogu da dovedu do zgrušavanja krvi, potencijalne tromboze i do infarkta.

Šetnja je za svaku preporuku kada je lepo vreme, navela je doktorka Stefanović.

Prema bioprognozi, koji svakodnevno objavljuje RHMZ, biometeorološka situacija sutra može nepovolјno uticati na nervno labilne osobe i srčane bolesnike.

Malaksalost, smanjenje radne sposobnosti i promenlјivo raspoloženje su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim termičkim uslovima, navodi se u bioprognozi.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja