10:36

TREBA LI DA NAS BRINE POJAVA TUBERKULOZE MEĐU DECOM U BEOGRADU? Dr Žujović upozorava da posebno obratimo PAŽNJU NA JEDNU STVAR!

objasnio

OTKUD TUBERKULOZA MEĐU DECOM U BEOGRADU: Dr Žujović upozorava da posebno obratimo PAŽNJU NA JEDNU STVAR

Društvo -

U dečjoj bolnici KBC „Dragiša Mišović“ osmoro dece se leči od tuberkuloze, a neki od njih će na lečenju provesti možda i šest meseci

Mališani imaju standardne tegobe - kašalj, povišenu temperaturu, kao i specifične promene koje se uočavaju na rendgenskom snimku pluća.

Inače, ne reaguju na antibiotsku terapiju kao što bi reagovali kod drugih infekcija.

Dr Žujović je za televiziju Kurir govorio o pojavi slučajeva tuberkuloze među decom u Beogradu, ali je naglasio da imamo jako nisku incidenciju tuberkuloze u našem društvu. Posebno je govorio o ishrani, kao bitnom segmentu na koji treba da obratimo pažnju

Dr Dejan Žujović
foto: Kurir televizija

Dr Dejan Žujović iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu govorio je za televiziju Kurir o specifičnostima ove bolesti i kako roditelji mogu da je prepoznaju.

- Stanje našeg imunog sistema, što opet proizilazi iz ekonomskog statusa, godine života, pa i moguća ekspozicija. U suštini, ne bi trebalo toliko razmišljati šta su faktori rizika, jer mi trenutno imamo jako nisku incidenciju tuberkuloze u našem društvu i mislim da pričati danas u tom smnislu je preterano. Mnogo smo u boljoj poziciji nego nekada.

pacijenti, informacije, hitna pomoć, bolnica
foto: Printscreen/RTS

Ipak, kako kaže dr Žujović nemamo razloga za brigu.

- Danas imamo pojavu tuberkuloze kod 8 do 9 slučajeva na 100.000 stanovnika. Nekada je Beograd pre Drugog svetskog rata imao 800 slučajeva na 100.000 stanovnika. Dosta smo napredovali u prevenciji i u lečenju. Pretimo lečenja i kontakte obolelih - rekao je dr Žujović.

Uprkos dostupnoj i obaveznoj vakcini BCG koju deca primaju još u porodilištu, tuberkuloza još uvek nije stvar prošlosti.

- Standardna dužina lečenja tuberkuloze jeste oko šest meseci, ali to ne mora da bude sve vreme u bolničkim uslovima. Poželjno je da prva dva meseca pacijenti uzimaju terapiju pod nadzorom. Tuberkuloza napada sve, i decu, žene, muškarce, stare, mlade. Ona nikada neće biti iskorenjena. Čak i zemlje sa visokim standardima imaju obolele od tuberkuloze - rekao je dr Žujović.

Dr Dejan Žujović
foto: Kurir televizija

Doktor je savetovao i roditelje, ali i odrasle na šta da obrate pažnju.

- Treba obratiti pažnju ako osoba ima nisku temperaturu, ili blago povišenu, oslabljen imunitet, apetit, ako kašlje duže od tri nedelje, meseca dana, znojis e noću. Radi se rentgen snimak pluća. Deca su uvek oboljevala. Eto i deca Laze Lazarevića i on su umrli od tuberkuloze. Dva sina je, pre nego što je i sam umro od tuberuloze, izgubio od tuberkuloze - kaže je dr Žujović.

Roditeljima je savet da posebno paze na ishranu svoje dece.

- Savet roditelja bi bio da paze na ishranu svoje dece. Mislim da tu imamo dosta problema. Naša deca se više hrane po pekarama, nego što jedu na kašiku u svojim domovima. Nema tu mnogo filozofije - ističe je dr Žujović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:42

Sat otkucava: Dan borbe protiv tuberkuloze

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track