DOŠLI SMO JER SI OPTUŽEN ZA SILOVANJE: Ispovest Igora koji je zbog koleginice završio u američkom zatvoru PRVA POČELA DA ME LJUBI
Foto: Printscreen

iza rešetaka

DOŠLI SMO JER SI OPTUŽEN ZA SILOVANJE: Ispovest Igora koji je zbog koleginice završio u američkom zatvoru PRVA POČELA DA ME LJUBI

Društvo -

Igor Pajić, student Pravnog fakulteta u Kragujevcu, odlučio je da se oproba u nečem novom.

Prijavio se za program ''Work and Travel'' koji podrazumeva putovanje i rad u nekoj drugoj zemlji među kojima je najpoznatija destinacija Amerika. Na ovaj program mahom se prijavljuju studenti koji žele da dožive nova iskustva, poznanstva, ali i zarade novac.

U emisiji ''Iza rešetaka'' Igor je ispričao svoje iskustvo u SAD, kako je zarađivao, izlazio, sa kim se družio, ali i kako je provodio dane u zatvoru nakon što je nevino optužen za krivično delo silovanje.

Put u SAD

- Na put u Ameriku sam otišao sam, ali me je agencija preko koje sam se prijavio spojila sa još četvoricom Srba - započinje Igor svoju ispovest.

Pored ličnih stvari, poneo je i harmoniku, imajući u vidu da većina studenata koji postanu deo ovog programa, osim jednog unapred ugovorenog posla, rade i dodatne poslove kako bi više zaradili.

Igor se nakon dolaska u Ameriku zaposlio u restoranu ''Tortugas'' u gradu Virdžinija Bič kao pomoćnik konobara. Nakon posla je znao da izađe na šetalište, ponese sa sobom hramoniku i svira. Kako i sam tvrdi više je zarađivao svirajući harmoniku na ulici nego konobarišući.

Igor Pajić
foto: Printscreen

- Amerikanci su znali da mi daju po dolar i pet dolara i shvatio sam je to dobra zarada - objašnjava Igor.

Ubrzo se sprijateljio sa kolegama na poslu sa kojima je počeo da izlazi i provodi vreme. Kako kaže, Amerikanci imaju slabo razvijen socijalni život i druže se samo sa ljudima sa posla. Među njima je bila jedna serverka, čije ime nije želeo da spominje i menadžerka restorana, Denijel. Kako je vreme odmicalo, Igor je počeo intezivnije da provodi vreme sa Denijel, nakon čega su započeli romansu. Međutim, iako veza nije dugo potrajala, ostali su u dobrim odnosima.

Ubrzo mu se približio rođendan i odlučio je da organizuje žurku u apartmanu.

- Sve koje sam znao pozvao sam na rođendan. Bilo je oko 80 ljudi. U jednom momentu serverka je krenula prisno da igra sa mnom i ja sam igrao sa njom, ali je ostalo samo na tome. Kad se ispraznio apartman, rešio sam da odem u sobu kako bi spavao, međutim u krevetu je pored cimera Jasmina i njegove devojke ležala i serverka - priča Igor.

Kako objašnjava, serverka je počela da ga ljubi, nakon čega se na vratima pojavila njegova bivša devojka. Ubrzo je krenula je rasprava između njih dve i verbalni okršaj se nastavio ispred apartmana. Nakon 15 minuta obe devojke su se vratile i serverka je krenula da napada Igora, udarajući ga i okrivljujući za silovanje, nakon čega je ubrzo odvojena od Igora, zahvaljujući njegovom cimeru Jasminu, koji je brzo reagovao i udaljio serverku iz sobe.

Privođenje i odlazak u zatvor

- Ujutru sam čuo da neko kuca na vrata. Otvorio sam i ugledao kolegu Rumuna iz susednog stana. Rekao mi je da me traži policija - objašnjava mladić.

Igor je u prvi mah pomislio, kako i sam kaže, da ga traže zbog sinoćne prevelike buke, ali nikad ne bi pomislio da se sinoćno verbalno napadanje od strane serverke pretvorilo u optužbu za krivično delo silovanje.

- Policajac je bio odmah napadan i pitao me da li znam zašto su ovde. Ja sam rekao da su verovatno tu zbog sinoćne buke u stanu, ali i dodao da sam stavio obaveštenje na vratima. On je samo odmahnuo glavom i rekao: ''Ne, ti si optužen za silovanje''.

Policajci su Igoru odmah stavilili lisice na ruke i odveli u pritvor.

- U zatvoru su mi odmah oduzeli sve stvari i dali zatvorsko odelo, slikali me i prvo stavili u samicu gde je bilo sve od kamena i izuzetno hladno, a potom u ćeliju sa više zatvorenika - priseća se Igor.

Igor Pajić
foto: Printscreen

U novoj ćeliji je bio je u dodiru sa zatvorenicima osuđenim za različita krivična dela i iz različitih društvenih sfera.

Igor je imao pravo na jedan telefonski poziv i brzim razmišljanjem je shvatio da bi kao strani državljanin trebalo da kontaktira Ambasadu Srbije u SAD. Nakon razgovora sa konzulom dobio je obećanje da će ambasada učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi što pre bio pušten na slobodu. Konzul je dodao da je optužba za silovanje teško oboriva na sudu, pogotovo u američkom zakonu, koji za ovo krivično delo propisuje zatvorsku kaznu od 5 godina do doživotne.

U ćeliji se susreo za različitim prestupnicima među kojima je bilo onih sa naših prostora. Neki su ga ''gledali ispod oka'' dok je u ćeliji upoznao momka iz BiH koji mu je u više navrata pomogao. Kasnije se ispostavilo da je na njega planiran čak i napad koji je izbegao zahvaljujući jednom crncu.

Suđenje

Kako objašnjava Igor, nakon izvesnog vremena provedenog u ćeliji, započeto je suđenje u prostorijama koje se nalazi u okviru zatvora, a do kojih vodi put podzemnim prolazima.

Na prvom suđenju sudija je izjavio kako još nije spreman da mu ponudi kauciju i dodao da je Igorova optužba možda i najveća od svih prisutnih.

Međutim, u spoljašnjem svetu Igor je imao veliku podršku prijatelja i kolega. Ceo grad je čuo za slučaj nevino okrivljenog studenta iz Srbije. Kolege sa posla su bile uz Igora, kao i lokalno stanovništvo i ostali studenti koji su pohađali ovaj program.

Igor Pajić
foto: Printscreen

Igorov život u zatvoru je trajao još nekoliko dana nakon čega je dobio srećne vesti. Serverka koja ga je optužila za silovanje, poslala je poruku menadžerki Denijel i priznala da se ništa nije desilo između njih dvoje. U poruci je napisala kako je zbog straha da ne izgubi posao optužila nevinog Igora. Kopija poruke ubrzo je stigla do svih ostalih prijatelja, pa i do Igorovog advokata.

- Tada sam osetio ogromno olakšanje - naveo je Igor.

Nakon 15 dana provedenih u ćeliji, advokat je na osnovu dokaza uručio žalbu sudu, nakon čega se njegov slučaj preselio na Viši sud u saveznoj državi Virdžiniji. Na Višem sudu se pojavio više nego očekivan broj ljudi, s obzirom na to da je suđenje bilo javno. Podršku su pružili prijatelji, cimeri, kolege, ali i menadžerka Denijel.

Sloboda

Suđenje je završeno i određena mu je kaucija od 10.000 dolara, a zbog nedostatka dokaza američki organi odustali su od tužbe protiv njega.

- Bio sam srećan što sam dobio kauciju. Vratili su mi lične stvari i pustili napolje. Sećam se kad su se otvorila metalna vrata, izlazim, vidim svetlost dana na koju nisam mogao odmah da naviknem oči - objašnjava Igor.

Na kraju svoje ispovesti, Igor je savetovao studente koji žele da se prijave na ovaj program putovanja i istovremenog rada da budu oprezniji sa ljudima i dodao da bez podrške prijatelja i advokata ne bi izašao iz zatvora.

- Studenti koji sada idu na program ''Work and Travel'' tamo ne znaju šta da očekaju. Tamo su ljudi dosta različiti i treba da budu oprezni - rekao je Igor za kraj.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track