POSLEDNJA ŽELJA PATRIJARHA! ZAVRŠAVA SE IRINEJEVA CRKVA: Hteo je zadužbinu za meštane, malu i skromnu DOVOLJNU DA OKUPI VERNIKE
Foto: Zorana Jevtić, RINA

SELO VIDOVA

POSLEDNJA ŽELJA PATRIJARHA! ZAVRŠAVA SE IRINEJEVA CRKVA: Hteo je zadužbinu za meštane, malu i skromnu DOVOLJNU DA OKUPI VERNIKE

Društvo -

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, u selu Vidova, rodnom mestu počivšeg patrijarha Irineja, svečano će biti otvorena njegova zadužbina posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

Meštani Vidove izgradnju ove svetinje započeli su sa Irinejom, koji nije dočekao da ona u potpunosti bude završena.

1 / 6 Foto: RINA

Na Veliku Gospojinu, datum kada je patrijarh rođen, planirano je osvećenje crkve, koje bi trebalo da obavi sadašnji patrijarh.

- Radove privodimo kraju i nadamo se da će do avgusta preostali sitni radovi na samoj crkvi, konaku, zvoniku i pomoćnom objektu biti završeni. Tokom leta nam predstoji veliki posao uređenja crkvene porte, koja će ovom zdanju dati konačan izgled - kaže sestrić nekadašnjeg patrijarha, meštanin Vidove Slobodan Kovačević i dodaje da je crkva-brvnara od 90 kvadrata skoro završena, da je oslikan ikonostas, a freskoslikar Vuk Dabetić uradio je četiri velike freske.

Patrijarh Irinej
foto: Marina Lopičić

- Stigla su tri zvona iz Rusije i njih će zajedno sa krstovima na crkvu i zvonik dizalicom podići i montirati pop Mirčeta iz Arilja - kaže Kovačević i naglašava da bi patrijarh Irinej bio srećan da vidi svoje meštane okupljene oko bogomolje.

Sa izgradnjom crkve-brvnare krenulo se 2015. godine, uz blagoslov tadašnjeg patrijarha Irineja, a na inicijativu meštana. Njegova želja je bila da crkva bude mala i skromna, taman dovoljna da može da okupi vernike Vidove, kojih danas ima svega oko stotinak u celom selu.

- Pored bogomolje sagrađen je i konak oko 270 kvadrata. Posebno je odrađena i takozvana patrijarhova soba, koja se ne razlikuje mnogo od ostalih. Na spratu je određen prostor u kom će biti smeštena biblioteka počivšeg patrijarha - priča Slobodan, piše Informer.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja