Tajfun oduvao MiG i F16
Foto: KURIR

Spektakl u Batajnici

Tajfun oduvao MiG i F16

Društvo -
Na srpskom nebu avioni su iscrtavali boje naše trobojke, izvodili akrobacije, poniranja i manevre, a evropski mlaznjak bez daha ostavio 300.000 ljudi
1 / 5 Foto: KURIR

BEOGRAD - Grmelo!Oko 300.000 posetilaca međunarodnog aero-mitinga Batajnica 2012 oduševljeno je posmatralo učesnike iz 11 zemalja: Italije, Francuske, Danske, Rusije, SAD, Turske, Austrije, Mađarske, Rumunije, Slovenije i Bugarske.Aero-miting koji je organizovan povodom proslave jednog veka srpskog vazduhoplovstva otvorio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je istakao da je vizija Srbije efikasna, savremena i operativna avijacija oslonjena na nepobedivu i moderno opremljenu protivvazdušnu odbranu.- Očekujem od Vlade Srbije da u okviru raspoloživih sredstava uloži maksimalne napore na revitalizaciji vojnih objekata i imovine, podsticanju znanja i osavremenjivanju opreme, poboljšanju materijalnog stanja vojske - rekao je Nikolić i dodao da Srbija ima snažnu vojnu industriju, a posebno avio-industriju, koja se polako vraća na svetsko tržište.Na beogradskom nebu avioni su iscrtavali boje naše trobojke, izvodili su različite akrobacije, poniranja i fenomenalne manevre.Mnogobrojna publika uživala je u akrobacijama jurofajtera „tajfun 2000“, koji je svojim preferencama ostavio najbolji utisak na smotri i tako pokazao da je opravdan kandidat za budućeg srpskog lovca. Pilot je iz aviona izvukao maksimum, čime je u senku bacio F16 i ruski MiG 29M2, koji je važio za glavnu zvezdu. Danski F16 prikazao je zavidnu akrobatiku i učinio da niko u Batajnici ne ostane ravnodušan.Ubedljivo najveća zvezda aero-mitinga bila je ruska akrogrupa „Striži“ - lastavice - koji su nastupili u tročlanoj formaciji u MiG-u 29, u verzijama UB i C. Izvodili su akrobacije i manevre na kritičnim zonama leta, kao što su kobra, zvono, ogledalo, valjak, i tako izazvali najveće ovacije i oduševljenje publike.U bliskoj vazdušnoj borbi između MiG-a 21 i Mig-a 29 odlične manevarske sposobnosti pokazao je superiorniji MiG 29, kao dokaz da su ovi avioni najbolji za bliske vazdušne borbe.

Vučić: Napredovaće naša vojna industrijaMinistar odbrane Aleksandar Vučić pohvalio je naše proizvodne potencijale i istakao da je država orijentisana na razvoj domaće odbrambene industrije, kao i prodaju domaćeg naoružanja.- Kada budemo imali dovoljno novca, razmišljaćemo o tome koji ćemo avion kupiti. Mnogo smo naučili iz uspeha i grešaka drugih zemalja u Evropi, pa ćemo gledati da te greške ne ponavljamo. Novca nema, ali postoje načini za razne aranžmane. Naša vojna industrija će u narednim godinama napredovati. Ako nađemo povoljno tržište za naše proizvode, moći ćemo da ulažemo i u nabavku aviona - rekao je Vučić.

Aplauzi za „Gazelu“ i „Gamu“Piloti Vojske Srbije helikopterima „gazela“ i „gama“ juče su na aero-mitingu u Batajnici prikazali manevarske sposobnosti letelica koje se koriste prilikom podrške pešadiji.Publiku je najviše oduševilo spuštanje na male visine, čime se omogućava strelcima iz helikoptera da podrže pešadiju tokom terenskih borbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja