02:42

NE DAO BOG, ALI STRANE AGENTURE MOGU DA NAĐU NEKE BITANGE I POSTAVE EKSPLOZIV Kajtez govoreći o lažnim bombama UPOZORIO NA OVO!

međunarodna kriza u ukrajini

NE DAO BOG, ALI STRANE AGENTURE MOGU DA NAĐU NEKE BITANGE DA POSTAVE EKSPLOZIV Kajtez govoreći o lažnim bombama UPOZORIO NA OVO!

Društvo -

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost upozorio na najviši stepen bezbednosti i proveravanje svake lažne dojave o bombama

Dojave o podmetnutim bombama stigle su u petak na imejl adrese više od 20 beogradskih srednjih škola. Pre toga nekoliko puta su stizale i na adresu Er Srbije, aerodroma Nikola Tesla, ali i tržnim centrima. Istraga je pokazala da su pretnje u svim slučajevima bile lažne, a odgovorni još nisu pronađeni.

U javnosti se spekulisalo da su dojave posledica politike prema konfliktu u Ukrajini. Policija je posle dojave tržnim centrima saopštila da su one stigle sa adrese u Švajcarskoj, ali i još nekoliko zemalja Evropske unije. Kažu da će zatražiti od svojih kolega iz tih država da se uključe u istragu. Stručnjaci za internet tehnologije kažu da sve to može potrajati, a u MUP-u je potvrđeno da je obrada podataka u toku, i da će se uskoro znati više.

02:11

Dojava o bombi u XIV BG gimnaziji

Lažne dojave o bombama primljene su u: Medicinskoj školi Zvezdara, Sedmoj beogradskoj gimnaziji na Zvezdari, Petoj ekonomskoj školi u Rakovici, Mašinskoj školi "Radoje Dakić" Rakovica, Muzičkoj školi "Davorin Jenko" u Rakovici, Srednjoj školi za decu sa posebnim potrebama Rakovica, Prvoj beogradskoj gimnaziji Stari grad i u Građevinskoj školi Beograd na Zvezdari.

01:18

Dojava o bombi u Medicinskoj školi u Beogradu

Kao poslednja u nizu, dojavu o bombi primila je i Ugostiteljska škola na Zelenom vencu. Danas pokušavamo da shvatimo razlog i inicijatora ovih stresnih situacija.

Gosti ovog jutra, koji su govorili o temi lažne dojave bombi bili su prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost i Stevan Ignjatović, pilot JAT-a i Er Srbije u penziji.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

- Šta je cilj? Cilj je da se unese nemir. Cilj je da se onesposobi Er Srbija, koja ima, doduše, vrlo restriktivan broj letova ka Sankt Peterburgu i Moskvi. Cilj je da se dobre do svesti dece, njihovih roditelja, do toga da gde god da ste na zemaljskoj kugli ne možete biti mirni, ni sigurni i slobodni, ni bezdedni. Dakle, tu se radi o svesti - rekao je u Jutarnjem programu Kurir televizije u Redakciji prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, istakao je da i moramo biti obazrivi, kao i da službe moraju sve proveravati, ali i upozorio da se svašta može desiti.

- Treba se napraviti na celokupnoj planeti zemlji vanredno stanje, da ne bude samo rat između Rusije i Ukrajine, nego d abude ratna psihoza na svim meridijanima. I oni na taj način postužu svoj cilj. Ono što je važno, bez obzira koliko mi pretpostavljamo da je dojava lažna, mi ne smemo da činimo ništa, moramo krajnje ozbiljno da pristupimo tom, jer ne dao Bog moguće je da negde bude i prava bomba, dakle, ta agentura iz tih istih centara može stvarno da nađe neke specijalce, bitange i teroriste da postave neku napravu - istakao je Kajtez.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

- Nemamo dojave da su dojave stižale u neke druge države. Samo je Srbija na meti tih lažnih bombi, dojava i najava, jer mi smo jedini u Evropi koji imamo koliko-toliko redovnu liniju sa Moskvom. JA sam pre neki dan gledao na Fly radaru, 17 kompanija leti za Rusiju, to su zemlje koje nisu ušle u priču sankcionisanja Rusije - rekao je u jutranjem programu Redakcija na Kurir televiziji Stevan Ignjatović, pilot JAT-a i Er Srbije u penziji.

Stevan Ignjatović
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:58

DIREKTNO IZ UKRAJINE Reporter otkrio stanje u MARIJUPOLJU: Rusi vrše filtraciju zatvorenika iz Azovstala OVO JE NJIHOVA SUDBINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track