POTOMCI KRALJEVIĆA ANDREJA: Sa princem Filipom ćemo raditi za dobrobit srpskog naroda okupljenog pod zastavom Karađorđevića!
Foto: Privatna arhiva/Casa de Pilatos

Reakcije pripadnika kraljevske loze na odluku princa Petra da se odrekne prestola

POTOMCI KRALJEVIĆA ANDREJA: Sa princem Filipom ćemo raditi za dobrobit srpskog naroda okupljenog pod zastavom Karađorđevića!

Društvo -

Nakon vesti da se princ Srbije i Jugoslavije Petar III Karađorđević odrekao se trona u korist ovog brata princa Filipa, oglasio se i njihov rođak princ Vladimir.

- Mi, potomci Kraljevića Andreja porodice Karađorđević, u potpunosti i svesrdno podržavamo odluku najstarijeg sina Princa Aleksandra, NjKV Princa Petra da se zvanično i pravno odrekne svog od Boga datog prava primogeniture i prenese svoje pravo nasleđivanja budućeg prestola na njegovog brata, NjKV Princa Filipa. Zahvaljujemo se Njegovoj Svetosti Patrijarhu Porfiriju na njegovom blagoslovu ovog svečanog događaja. Upućujemo čestitke svim potomcima Kralja Petra Drugog radujući se zajedničkom radu sa Princem Filipom u smeru dobrobiti srpskog naroda okupljenog pod zastavom Karađorđevića - objavljeno je na Fejsbuk stranici Kabinet NjKV Princa Vladimira Karađorđevića.

princ Vladimir
foto: Printscreen Facebook

Inače, Vladimirov otac kraljević Andrej bio je jugoslovenski princ, treći i najmlađi sin jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karadordevića i Marije, brat poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karadordevića.

Vladimir je rođen 1964. godine u Londonu iz braka kraljevića Andreja i princeze Kire Melite od Lajningena. Po očevoj liniji, Vladimir je sedmi u liniji nasledstva na srpski presto i istovremeno treći u liniji nasleda na carski ruski presto Romanovih, po majčinoj liniji.

princ Filip, princ Petar
foto: Casa de Pilatos

Podsetimo, u obraćanju javnosti princ Petar III Karađorđević je svoju odluku ovako obrazložio: - U interesu dinastije je da princ naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji, među našim narodom. A moj brat kraljević Filip je svoj život i đživot svoje porodice vezao za našu Otadžbinu, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik mog brata, kraljevic Stefan.

Kurir.rs

Bonus video:

08:12

MALI ZVORNIK KRIJE PODZEMNI GRAD PORODICE KARAĐORĐEVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track